Populair op het internet: fluistervideo's

maandag 3 juni 2019 - 10:13
Foto: Nanou Philips
Misschien ben je ze al scrollend eens tegengekomen: fluistervideo's. In de video’s fluisteren mensen letterlijk voor een microfoon of filmen ze zachte geluiden. De filmpjes zouden een rustgevend effect hebben op veel mensen. Neuroloog Steven Laureys gaf meer uitleg bij De Madammen.

ASMR

De fluistervideo's staan ook bekend als ASMR-video's. ASMR staat voor 'Autonomous Sensory Meridian Response', de reactie die sommige mensen ervaren bij het horen of zien van prikkels zoals een fluisterende stem of het getik van regen op een raam.

"Het is een moeilijk woord voor een interessant iets," zegt neuroloog Steven Laureys daarover. "Voor veel mensen zorgt het voor een gevoel van ontspanning, waardoor ze makkelijker in slaap vallen. Het zou een tijdelijk positief effect hebben op je gemoed en zelfs sommige mensen met chronische pijn helpen."

Er zijn nog maar een tiental studies over ASMR uitgevoerd, dus het is moeilijk om uit te leggen wat er precies gebeurt in het brein. Uit het beperkte onderzoek blijkt wel dat het vooral werkt bij mensen die zich graag openstellen voor nieuwe ervaringen. "Blijkbaar zijn dat ook vaak mensen met neurotische trekken," legt Steven Laureys uit. 

Populair op YouTube

ASMR is momenteel erg populair op YouTube, je vindt er duizenden video’s waarin mensen zulke geluiden of beelden maken. Ook het Vlaamse meisje Nanou Philips oogst er succes mee, ze heeft intussen al meer dan 20 000 volgers op haar YouTube-kanaal.

Ook IKEA doet mee

Meubelketen IKEA deed ook mee op ASMR-hype en maakte al in 2017 een eigen ASMR-video. De voorwerpen van dienst kwamen niet toevallig uit de IKEA-catalogus.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!