Prinses Elisabeth volgt na de zomer een militaire opleiding: "Ook zij zal door de modder moeten kruipen zoals iedereen"

maandag 29 juni 2020 - 14:50
Prinses Elisabeth kan nog genieten van een zomer in eigen land, maar vanaf september wordt het andere koek! Dan start ze aan haar legeropleiding in België. Royalty-expert Pascale Mertens legt uit bij 'De Madammen' hoe dat er aan toe zal gaan.

Als we Kamp Waes mogen geloven, gaat het er op een legeropleiding best intens aan toe."Sowieso zal ze nu al aan het trainen zijn voor haar opleiding, want ze zal vijf uur sport per week krijgen op de militaire school", legt Pascale Mertens uit. "Toen het paleis aankondigde dat Elisabeth naar de Koninklijke Militaire School zou gaan, hebben ze ook een foto van haar gedeeld waarop ze aan het joggen is. Maar ze is sowieso heel sportief. Ze tennist, ze zeilt, ze doet aan diepzeeduiken, ze skiet, en ze gaat ook vaak hiken."

"Ja, ze zal ook door de modder moeten kruipen"

Elisabeth moet geen keuze maken voor land-, zee- of luchtmacht. "Elisabeth zal niet de hele opleiding volgen, ze kiest ervoor om een basisjaar te doen, waarin ze de basiswaarden meekrijgt. Het is vooral een traditie binnen de koninklijke familie. Wellicht zal ze na dit jaar een andere opleiding volgen in het buitenland. Ze start op 31 augustus en de dag erna wordt ze al op initiatiekamp gestuurd naar Elsenborn voor vier weken. Ze leert er kaartlezen, schieten, tactiek, en ja, ze zal zoals iedereen door de modder moeten kruipen."

Eens Elisabeth koningin is, wordt ze ook opperbevelhebber van het leger. "Dat betekent zeker niet dat zij alles zal beslissen. Het blijft de regering en de minister van Defensie die beslist welke kazernes sluiten of welke nieuwe toestellen worden aangekocht. Ze wordt dan de protocollaire leider van het leger, dus daarom is het wel goed dat ze weet hoe het eraan toe gaat."

"Ze zal ook meelopen in het nationaal defilé"

De mooie prinsessenjurk mag Elisabeth op het nationaal defilé ook eventjes in de kast laten hangen. "Ze zal dan meelopen in het defilé in een legeruniform en niet meer in de tribune zitten in een mooie jurk. Dat is ook wat we koning Filip hebben zien doen in zijn jonge jaren."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!