Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Probeer te weerstaan aan dutjes

vr 15 mrt. - 8:32

Een goede nacht slaap, het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Slaapexperte Annelies Smolders geeft advies over wat je kan doen bij slaapproblemen.

Er bestaan 88 soorten slaapstoornissen. De meest voorkomende is slapeloosheid. Vaak zijn stress of een foute aanpak de oorzaak van een slaapprobleem. Want slapen is een gedrag dat je kan leren!

Slaapdruk

Luisteraar Olivier valt wel gemakkelijk in slaap, maar wordt na twee uur alweer wakker. Volgens Annelies is dat een schoolvoorbeeld van te weinig slaapdruk. "Slaapdruk en 'moe zijn' is niet hetzelfde. Olivier zal wel moe zijn, waardoor hij even in slaap valt. Maar omdat hij te weinig slaapdruk heeft, wordt ie snel weer wakker. Als je hier last van hebt, doe je best waar je slaperig van wordt: een boek lezen, tv kijken, ..." Ja, tv kijken kan en mag! "Je tv-scherm staat vaak wat verder dan bijvoorbeeld een tablet. Dat is beter. Een programma volgen is ook passiever dan actief surfen op het internet."

Soms kan het helpen om een korte periode later te gaan slapen dan gewoonlijk. Zo leer je moe zijn en slaapdruk van elkaar te onderscheiden.

Schokken & dutjes

Een schokje voelen nét voor je in slaap valt is perfect normaal. "In slaap vallen doe je in trapjes. Omdat je twee hersenhelften hebt, kan het zijn dat de ene helft al een trapje verder staat dan de andere. Als je naar de volgende slaapfase overgaat, kan dat voor een schokje zorgen, maar daar moet je je dus geen zorgen over maken."

Annelies is geen fan van dutjes. "Vaak is dat enkel een lapmiddel op korte termijn. Enkel mensen die nachtshiften werken kunnen baat hebben aan goede dutjes." In het algemeen geldt: wat je overdag slaapt, ben je 's nachts kwijt. Als een dutje toch noodzakelijk is, doe je dat best minstens anderhalf uur. "Zo doorloop je een volledige slaapcyclus en sta je frisser op! Iedereen wordt ook (onbewust) elk anderhalf uur wakker 's nachts. Goede slapers merken dit gewoon niet en slapen verder. Slechte slapers moeten daar dus zeker niet op focussen, want zo stel je volgende slaapcycli nog meer uit."

Ochtend- of avondmensen

Slaaptypes zijn geen mythe. "Maar het merendeel van de mensen zijn een neutraal type, iets tussen een ochtend- en avondmens in."

Annelies geeft nog een paar tips mee voor de ideale slaapomgeving: "Die is best zo donker en stil mogelijk. Zelf het lichtje van je wekker of telefoon die even afgaat kan soms te veel zijn." De ideale temperatuur is ongeveer 18 graden. Met je raam open slapen is een goed idee. Frisse lucht is altijd aan pluspunt!

Bekijk het gesprek

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet