Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Professor biostatistiek Kurt Barbé: "Twee extra dagen herfstvakantie kan zeker helpen om virus te vertragen"

ma 26 okt. - 10:56

De herfstvakantie voor de Vlaamse scholen wordt verlengd tot en met woensdag 11 november. Volgens professor biostatistiek Kurt Barbé kunnen die twee extra vakantiedagen wel degelijk helpen om de stijgende coronacijfers te vertragen.

"We moeten elke opportuniteit om de sociale contacten te reduceren benutten. Het huis staat wel degelijk in brand, en dan moeten we alle middelen aanwenden. Die twee extra dagen kunnen dus zeker helpen", licht professor Barbé toe in 'De Madammen'.

De herfstvakantie omvat op deze manier twee keer de periode van een gemiddelde incubatietijd van 5 à 6 dagen, de periode waarin je nog geen symptomen hebt, wel al besmet bent en anderen kan besmetten. Door de verlenging is de kans dat symptomen voor het eind van vakantie optreden dus groter. "We moeten eigenlijk kijken naar de huidige verdubbelingsperiode van het virus. Dat is de tijd dat het virus nodig heeft om het aantal besmettingen of hospitalisaties te verdubbelen", legt professor Barbé uit. "Die periode wordt systematisch korter, wat betekent dat de epidemie aan kracht wint. We zitten nu aan een verdubbeling op zo'n acht dagen tijd, waardoor je dichter bij de incubatietijd van 5 dagen komt. Om meer controle te krijgen over het virus, moet we die verdubbelingsperiode opnieuw langer kunnen maken. En daarvoor kunnen die twee extra dagen het verschil maken."

"Als de verdubbelingsperiode van het virus niet daalt, zit er niets anders op dan een lockdown"

"We hopen dat we de kentering kunnen beginnen meten na de herfstvakantie. Maar momenteel zit dat er nog altijd niet in. Het aantal ingenomen hospitalisatiebedden stijgt dagelijks nog met tien procent, wat heel veel is. Dat is een heel hoge snelheid, die we ook moeten proberen te vertragen."

"Als we de verdubbelingperiode niet kunnen vertragen, dan zitten we in dezelfde situatie als in maart. Toen was er om de drie dagen een verdubbeling van de cijfers. Dat is korter dan de incubatietijd en dat is problematisch. De curve verdubbelt dan sneller dan dat je symptomen krijgt. Dat maakt het moeilijk om maatregelen te nemen, maar ook om als individu te anticiperen om te weten wat je moet doen. Dan zit er niets anders op dan met de grote kanonnen te schieten. Er dan is er bijna geen ander alternatief dan een lockdown..."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet