Professor psychologie Eveline Schollaert over thuiswerken: "2 tot 3 dagen thuiswerk is het best voor je productiviteit"

dinsdag 2 juni 2020 - 10:14
Getty Images
De voorbije weken en maanden zijn we bijna allemaal gaan thuiswerken en dat werden we bijzonder snel gewoon. Maar gaat thuiswerken de nieuwe norm worden?

"Er zal zeker een shift komen", zegt professor psychologie Eveline Schollaert. "Bedrijven hebben ook veel geïnvesteerd in technologie, computers. En de mensen merken dat ze minder in de file moeten staan. Veel mensen appreciëren daarom dat thuiswerken. Dat was trouwens vroeger ook al zo. We merken ook dat de productiviteit kan stijgen en de stress kan dalen. De voorbije periode was zeker niet de gewone manier van thuiswerken omdat de kinderen ook thuis waren. Maar zelfs dan was de productiviteit niet lager dan bij thuiswerken vroeger."

2 tot 3 dagen thuiswerken

"Maar er is wel een limiet dat mensen zich beter voelen door thuiswerken en die ligt op zo'n 15 uur. Vanaf de derde dag zeg maar, zijn er minder positieve effecten. Ideaal zou dus zijn dat mensen twee tot drie dagen thuiswerken en één of twee dagen op kantoor." Blijft onze manier van werken op kantoor wel hetzelfde?  "De landschapsbureaus waren al minder populair" zegt Eveline Schollaert. "Maar dat gaat nog minder worden. Mensen gaan meer autonomie krijgen om te zitten waar ze willen. Er komen flexibeler ruimtes, plekken om je af te zonderen, vergaderplekken."

Solliciteren met een game

"Ook solliciteren is nu al anders. Veel selecties liepen de voorbije weken op afstand. Of bedrijven testten nieuwe dingen uit, games bijvoorbeeld waarin de realiteit van de job wordt nagebootst. Maar persoonlijk contact blijft belangrijk en dat liep dus de voorbije weken via video. Veel bedrijven gaan dat misschien wel blijven doen omdat het praktischer is om te plannen."

Droomjob vinden wordt moeilijker

"We hadden tot een paar maanden geleden niet zo veel sollicitanten voor de jobs. Dat zal wel zo blijven voor knelpuntberoepen, in de zorg bijvoorbeeld, bij pakjesdiensten. Maar er gaan nu bedrijven failliet en er zullen waarschijnlijk meer sollicitanten zijn voor de beschikbare jobs. Tot nu moest een bedrijf moeite doen om de juiste mensen aan te trekken, nu gaan ze meer kunnen kiezen tussen de kandidaten. Het gaat misschien moeilijker worden om je droomjob te vinden!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!