Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Professor Rik Torfs over de dresscode tijdens examens: "De stropdas wordt gezien als een mannelijk machtsinstrument"

di 15 jun. - 8:11

Mag je een jeans aan of ga je toch in pak naar een examen? Professor Kerkelijk recht Rik Torfs vertelt of professoren daadwerkelijk bezig zijn met de outfit van hun studenten of niet.
© Canva

“We zijn niet echt bezig met wat de studenten aan hebben", begint Rik Torfs. "Toen ik zelf student was, werd het examen altijd afgelegd met een das en een pak. Dat is nog lange tijd doorgegaan, maar is nu stilaan weggeëbd. Ik heb wel nog niet veel studenten gezien met een jeans vol gaten in. Misschien is dat in andere instellingen en faculteiten wel zo, want er is zeker geen uniformiteit aan universiteiten. Juristen waren bijvoorbeeld altijd keurig uitgedost en politicologen hadden een pak aan waarmee ze een revolutie konden beginnen. Dus ook daarin was er al een verschil”, legt de professor uit.

De das

Deftige kleding weerspiegelteen karakteristiek van wie je bent. Wie zelfrespect heeft,zal zich nooitvies kleden als hij moet gaan solliciteren voor een job waar zijn toekomst van afhangt.

— Luisteraars Nicole Bousse

“Ik heb talent om me te kleden als een clochard. Maar wanneer ik naar Tv-programma’s ga, draag ik een das. Je merkt dat steeds minder mensen dat doen. Ik vind dat toch voor mezelf aangenamer. De das wordt af en toe gezien als een mannelijk machtsinstrument, maar dat is relatief. Als je hem heel sterk aantrekt, kan je zelfs stikken. Maar ik ben wel fan van de das.”

“Ik merk ook dat België of Vlaanderen vooral heel informeel is in kleding. Soms informeler op officiële gelegenheden dan bijvoorbeeld Duitsland of Nederland”, merkt de professor op. “Zelfs linkse politici in Nederland, denk maar aan Jesse Klaver bijvoorbeeld (Groen Links), verschijnt geregeld met een das op televisie. Terwijl zijn evenknie Kristof Calvo doorgaans voor een andere dresscode kiest. Er zijn toch wel wat culturele verschillen waarbij gek genoeg de Nederlanders meer een onderscheid maken tussen privé momenten waar alle remmen los mogen of officiële momenten."

Voor mij mag het toch wat deftig blijven. Met dit warme weer dragenmeisjes korte topjes met spaghettibandjes waar hun borsten bijna uitvallen. Dit kan toch niet hoor.

— Luisteraar Ingrid Casters

“We hebben examens in de zomer en in de winter. Het net te veel etaleren om je gebrek aan kennis te verbergen, heb ik nog niet meegemaakt. Je moet ook opletten, want studenten hopen misschien om daarmee te scoren. Maar als je moet examineren, moet je vooral opletten dat je niet in een me too verhaal verwikkeld geraakt. Dat zou natuurlijk ook niet alles zijn!”

Geen algemene dresscode

“Ik heb ook priester studenten vanuit het buitenland: Amerikanen, Engelsen, ... Zij worden almaar conservatiever. Ze dragen een Romeinse boord en dat zijn dingen waar mijn fantasie helemaal niet van op hol slaat. Maar ook hier zie je verschillen tussen sommige priester kandidaten. Sommigen zijn superformeel, anderen zien er dan toch weer losser uit. Er is dus geen algemene dresscode meer waar te nemen”, vertelt professor Rik Torfs.

“Kennis is één punt, maar de wijze om ze verkopen, is misschien net zo belangrijk om te slagen. In die zin is het allemaal relatief. Ik kan me wel inbeelden dat studenten ook proberen te kijken met welke professor ze te maken hebben. Is dat een professor die er zelf in een korte broek bij zit en de vlotte jongen wil uithangen? Dan is het mogelijk dat je je daaraan aanpast. Je gaat misschien meer opkijken naar iemand met das en andersom. Je kleedt je dus een beetje à la carte. Het heeft geen invloed, maar je doet het om een goede, eerste indruk te maken.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet