Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Psychologe Elke Van Hoof reageert op de 'niet zeuren'-uitspraak van Erika Vlieghe: "Geluk is geen luxe, het is de basis"

ma 1 mrt. - 2:18

Er komen voorlopig geen versoepelingen. Een grote teleurstelling voor veel mensen en dus hoor je weer vaker mensen zeggen dat 'ze het niet volhouden'. En daar reageerde infectiologe Erika Vlieghe gisteren op in 'De Zevende Dag': Ze vindt dat we moeten stoppen met te veel zeuren. Ook klinisch psycholoog Elke Van Hoof zag het interview in ‘De zevende dag’ en reageert daarop in ‘De Madammen’ bij Siska.

“Initieel was mijn reactie toen ik het hoorde: ‘ai’. Want dat is natuurlijk niet wat de Belgische bevolking wil horen. Maar Erika heeft wel gelijk in die zin dat wat je aandacht geeft, groeit. Hoe meer je praat over een bepaald aspect, hoe meer waarheid het wordt en hoe groter het wordt in je hoofd. Als we alleen maar zeggen dat het niet lukt en we dit niet volhouden, dan noemen we dat ‘self-fulfilling prophecy’. Je gaat met andere woorden jezelf beginnen te geloven.”

“Maar de experten oogsten wel wat ze zelf gezaaid hebben. Wij moeten als experten de hand in eigen boezem durven steken. We moeten niet alleen zeggen waarom we deze maatregelen moeten doen of wat de maatregelen inhouden, maar we moeten de mensen ook leren hoe ze een leuk leven kunnen hebben in die maatregelen. En dan is het logisch dat na al die maanden pandemie je eigen manier om er mee om te gaan helemaal uitgeput raakt, zowel qua energie als qua motivatie. En dan begin je te zeuren en vraag je je af wanneer het zal beteren. Door niet in te zetten op deze ‘hoe-vraag’, heeft de overheid de Belg afhankelijk gemaakt van de experten. En dat is natuurlijk een heel pijnlijke zaak, ook voor de experten zelf. En dat merk je aan de negativiteit op sociale media naar de experten toe. Maar ook voor hen is dit moeilijk om te dragen.”

Hoe hadden we een leuker leven kunnen leiden tijdens deze lockdown?

We weten intussen dat we veel moeten wandelen, dat is ons al meermaals gezegd door onder meer motivatiepsychologen. “Bewegen blijft inderdaad de beste psychiater. Maar wat de regering ook had moeten doen, is die maatregelen op een zeer begrijpbare taal overbrengen naar onze kwetsbare groepen. Want die begrijpen het allemaal niet zo goed. En wat ze niet goed begrijpen, dat beginnen ze te negeren. Dat heeft als gevolg dat we allemaal een beetje buiten de lijntjes zijn gaan kleuren. De ene doet dat omdat hij het beu is, de andere omdat die er toch geen bal van snapt, dus doet die gewoon zijn zin.”

“Ik refereer altijd naar de ‘Debby en Nancy show’, een luchtige tv-show waar ze op een laagdrempelige wijze inspiratie zouden kunnen geven over hoe het leuk kan zijn. Het belangrijkste daarin is dat we ons eigen perspectief creëren, door de wereld ‘behapbaarder’ te maken. Niet door te denken ‘wat mogen we volgende zomer doen’, maar wel ‘wat doen we de komende 21 dagen’. Dat is namelijk een periode die je brein goed kan overzien. En in die 21 dagen moeten we vooral de leuke en positieve emoties gaan benadrukken. Die positieve emoties, dat is waar we een tekort aan hebben. In al die maanden pandemie hadden we mensen dus moeten leren om dat gevoel van geluk -dat normaal pas naar boven komt als we iets voor onszelf doen- ook te voelen en nog sterker voelen wanneer je ook iets doet voor iemand anders. Als we die trainingen hadden gegeven in de eerste lockdown of in de zomer, dan hadden we nu veel meer ondersteuning en veel meer motivatie en positieve emoties gehad dan hetgeen waar we nu mee zitten.”

“We kijken nog teveel naar geluk als een luxe-element, terwijl het net de basis is”

— Klinisch psycholoog Elke Van Hoof

“De prioriteit lag altijd ergens anders, eerst was dat zorgen dat er zo weinig mogelijk mensen dood gingen, dan waren het ziekenhuisopnames, dan waren het de besmettingen, nu praten we over de vaccinatiestrategie. Heel de wereld kijkt nog altijd naar ons geluk als een luxe-element, terwijl het net de basis is om een kudde in moeilijke tijden heel snel op één lijn te krijgen. Onze sector is jarenlang stiefmoederlijk behandeld geweest en dat willen ze nu rap rechttrekken, maar dat gaat niet. Kijk naar de andere landen, daar leren ze de kinderen al vanaf de kleuterschool hoe ze zorg kunnen dragen voor zichzelf. Daar is de zorg veel meer gericht op preventie. Ze hebben daar bijvoorbeeld vakken waar je leert hoe je kan reageren in een kritisch moment. Maar dat hebben wij hier niet.”  

“Daarom vraagt het nu bij ons veel meer tijd. Nu komt ons mentaal welbevinden zoveel in het nieuws plots waardoor het een ongelooflijke wedloop is geworden naar de psychologen, maar de mensen weten niet waar naartoe. Het is trouwens ook niet altijd nodig om meteen psychologische begeleiding te zoeken wanneer het even niet gaat. Er zijn ook andere opties. Denk bijvoorbeeld aan de preventiediensten op het werk, ook zij kunnen een zeer goede piste zijn.”

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet