Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Recept: ‘kerstballen’ in veenbessensaus met pommes duchesse en spruitjes

radio2 kerst

wo 21 dec. - 4:55

Messy Chef Jelle Beeckman en Cathérine Vandoorne toveren gehakt om tot feestelijke 'kerstballen' met een heerlijke saus en smakelijke bijgerechten. Smullen maar!
‘kerstballen’ in veenbessensaus met pommes duchesse en spruitjes
© Radio2

 Dit heb je nodig

  • 1 kg gemengd gehakt
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 1theelepel nootmuskaat
  • Boter
  • 1 ui
  • 2 kruidnagels
  • 1theelepel kaneel
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • Scheutje rum
  • 200 ml rundsbouillon
  • Takje rozemarijn
  • 200 gram verse veenbesjes
  • 200 gram veenbessenconfituur
  • 1 zak diepvries pommes duchesse
  • 80 gram amandelschilfers
  • 600 gram spruitjes
  • Olijfolie
  • Boter
  • Peper en zout
  • Materiaal: bakpapier

Aan de slag! (35 min.)

'Kerstballen' en veenbessensaus

  • Kruid het gehakt met peper, zout, Provençaalse kruiden en nootmuskaat. Rol er balletjes van.
  • Smelt een klont boter in een grote pan en bak ze aan. Snijd de ui fijn en voeg die toe aan de pan. Voeg de suiker toe samen met de veenbessen, veenbessenconfituur, de kaneel en kruidnagel. Laat een minuut mooi karameliseren.
  • Blus met de rum. Voeg de bouillon toe en laat op een zacht vuurtje pruttelen tot de besjes openspringen en je een mooie, rode saus hebt. Leg een takje rozemarijn in de saus zodat die zijn smaak afgeeft.
  • Proef, voeg eventueel nog wat suiker toe indien nodig. De zoetheid van de saus is afhankelijk van de kwaliteit van de veenbessen.

Geroosterde spruitjes

  • Zet de oven op 200 graden.
  • Neem een bakplaat en bekleed met een vel bakpapier. Halveer de spruitjes. Kruid met peper, zout en meng er een scheutje olijfolie onder. Leg de spruitjes op een bakplaat en rooster 20 minuten.

Pommes duchesse

  • Leg de pommes duchesse op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat ze eerst even ontdooien.
  • Bak de pommes duchesse ongeveer 20 minuten tot ze goudbruin zijn.

Serveer

  • Snijd de amandelschilfers iets fijner. Serveer de kerstballen in veenbessensaus en strooi er wat van de amandelschilfers over.

Nog meer kookinspiratie nodig? Ga dan zeker naar de website van Messy Chef Jelle Beeckman en volg hem op Instagram!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet