Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Reizen met de kampeerauto

wo 23 mei - 7:30

Hugo uit Keerbergen zou z’n caravan willen verkopen om daarna dan een mobilhome aan te schaffen. “Ik zou wel eerst willen weten hoe het werkt als ik onderweg ben met een mobilhome: waar mag ik staan,
kampeerwagen in profiel
Hugo uit Keerbergen zou z’n caravan willen verkopen om daarna dan een mobilhome aan te schaffen. “Ik zou wel eerst willen weten hoe het werkt als ik onderweg ben met een mobilhome: waar mag ik staan, waar kan ik stroom krijgen, waar moet ik rekening mee houden enz.”, vraagt hij.
En die vraag leggen we voor aan specialist William Smesman van Kampeerwereld.
Wat moet je weten voor je met een kampeerauto vertrekt?
Hij geeft inderdaad de voorkeur aan de term kampeerauto. Onder kampeerders betekent een mobilhome namelijk een stacaravan die je op een camping parkeert.
Afhankelijk van de grootte en het gewicht van de kampeerauto heb je een bepaald rijbewijs nodig:
  • Rijbewijs B => tot 3,5 ton
  • Rijbewijs C1 => tot 7,5 ton
  • Rijbewijs C => vanaf 3,5 ton tot oneindig
Wil je dus een grote, zware kampeerauto kopen, hou er dan wel rekening mee dat je een rijbewijs voor vrachtwagenchauffeur moet gaan halen. Dit kost je minimaal 1.000 euro en als je met zo’n rijbewijs rijdt, ben je verplicht om je om de vijf jaar medisch te laten controleren (vanaf bepaalde leeftijd zelfs om de twee jaar).
Als chauffeur ben je ook zelf verantwoordelijk voor de invulling van de laadcapaciteit.
Hoe weet je of je niet te zwaar geladen bent?
Er zijn elektronische weegsystemen in de handel: een soort lat waar je dan overrijdt en die het gewicht meet.
Waar mag je staan met een kampeerauto?
De vrijheid die kampeerautofanaten hoog in het vaandel dragen, wordt hier en daar toch wel een beetje beknot. Je mag niet zomaar ergens gaan staan met je parkeerauto. Je kiest voor een camping of voor een kampeerautoparking. Ga liefst op een verharde plaats staan, want als je op gras staat en je wil vertrekken dan kan dat na een regenbui problemen opleveren!
In Frankrijk bestaan er ongeveer 3.300 kampeerautoplaatsen. Je kan ook lid worden van France Passion en voor 30 euro lidgeld per jaar mag je dan zo vaak als je wil gratis bij zowat 1.600 boeren gaan staan (wijnboeren, veeboeren, …). Heel wat van die boeren zullen je lokale producten aanbieden. Die kan je kopen, maar je moet wel weten dat je absoluut niet verplicht bent.
In Duitsland bestaan er ook oneindig veel kampeerautoplaatsen en ook daar bestaan gidsen over. Duitsland is de marktleider wat betreft kampeerauto’s en bijgevolg staat Duistland ook het verst in de uitbouw van speciale parkeerplaatsen.
In ons land is het parkeeraanbod voor kampeerauto’s nog niet wat het zou moeten zijn. Er bestaan wel al een aantal plaatsen die officieel erkend zijn door Toerisme Vlaanderen. Die plaatsen voldoen aan bepaalde normen. Op sommige parkeerplaatsen kun je enkel staan, maar op andere vind je ook een ‘servicestation’ voor water, afvalwater en elektriciteit.
Wat heb je zeker nodig?
  • Een verlengsnoer (aansluiting elektriciteit)
  • Een waterslang (om op de kraan aan te sluiten zodat je water kan tappen)
  • Wielkeggen: schuine blokken die je onder de wielen kan steken om het voertuig waterpas te zetten, want niet alle terreinen zijn even vlak
Wat doe je niet, voor je eigen veiligheid?
Op een parkeerterrein aan een benzinestation overnachten (vroeger deden heel wat vakantiegangers dat wel, maar de tijden zijn veranderd.)
Zorg er ook altijd voor dat je niet alleen op een afgelegen kampeerautoparking blijft staan. Je kent de buurt meestal niet.
Kan je met een kampeerauto overal naar toe?
Veel mensen kiezen voor een kampeerauto omdat het hen het gevoel van volledige vrijheid geeft, maar dat is in werkelijkheid een beetje een valse vrijheid, want zo’n gevaarte heeft dikwijls ook nadelen.
  • Je kan er niet altijd overal mee komen (smalle straten, bergpassen…)
  • Het is niet altijd handig om met zo’n grote auto snel even een boodschapje te doen
  • Je kan hem niet altijd even vlot parkeren
Mogelijke oplossing: neem een fiets mee, of een scooter. Sommigen hangen zelfs een trailer met een autootje aan hun kampeerauto zodat ze op hun bestemming mobieler zijn! Als de mogelijk beperktere mobiliteit een probleem is, dan kan je misschien beter kiezen voor een ingerichte bestelwagen in plaats van voor een kampeerwagen.

Meer info

Voor alle vragen over kamperen kan je terecht bij: www.kampeerwereld.com

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet