Relatietherapeut Sarah Hertens: "Even tijd voor jezelf willen nemen, wil niet zeggen dat je in een slechte relatie zit"

woensdag 10 maart 2021 - 13:22
Foto: Pexels
De coronacrisis zorgde ervoor dat we massaal moesten thuiswerken. Dus 24/7 met het gezin doorbrengen. Dat bracht veel mensen dichter bij elkaar, maar er waren ook veel mensen die besloten om hun relatie te beëindigen en de scheiding aan te vragen, dat is gebleken uit officiële cijfers. Relatietherapeut Sarah Hertens analyseert in 'De Madammen': "De coronacrisis heeft op alle koppels impact gehad, het bracht ons leven in de war en het was een uitdaging voor iedereen."

Het aantal scheidingen is het voorbije jaar enorm toegenomen. Relatietherapeut Sarah Hertens zegt dat daar een logische verklaring voor is. "Als een koppel al problemen had voor de coronacrisis, waren die maar slechts sluimerend aanwezig en werden die makkelijk onder de mat geschoven door de afleiding van het dagelijkse leven. Beide een job, dus beide heel druk bezig. De coronacrisis is daarin dan een soort katalysator geweest om die sluimerende problemen sneller naar boven te halen. Die problemen zouden anders waarschijnlijk ook naar boven gekomen zijn na drie tot vier jaar, maar die bom is door de crisis nu gebarsten."

Verbinding en autonomie

"Ook goede relaties kunnen door de crisis uit elkaar vallen. In elke relatie is het zoeken naar de juiste afstemming tussen verbinding en autonomie. We hebben allemaal nood aan stabiliteit, veiligheid en zekerheid, maar daarnaast ook aan autonomie, zelfontwikkeling en zelfontplooiing. Je moet zoeken naar de juiste manier om deze twee op elkaar af te stemmen, want te veel is ook niet goed. Te veel verbinding zorgt voor een symbiotisch en verstikkend gevoel en te weinig verbinding voelt aan als een los zand-relatie. Zelfs als een koppel voor de coronacrisis inzette op die verbinding, kan het zijn dat 24/24 op elkaars lip zitten met weinig afleiding zorgt voor spanningen."

Heel leven in quarantaine

"Koppels die samen een bedrijf hebben, co-preneurs genoemd, zitten eigenlijk hun hele leven in quarantaine. Dat is zeker en vast niet evident en ook helemaal niet voor iedereen weggelegd. We hebben allemaal tijd voor onszelf nodig, zonder partner, bijvoorbeeld een vakantie met vriendinnen. Even tijd voor jezelf nemen wil niet meteen zeggen dat je in een slechte relatie zit, het is juist heel normaal dat die nood er is. In een relatie is er ook altijd een partner die meer inzet op verbinden en de andere zet dan weer meer in op autonomie. Als dat maar een klein beetje verschillend is, kan je het op elkaar afstemmen, bij grote verschillen is dat zeer moeilijk."

Geen afwijzing

"Als je nood hebt aan meer autonomie is dat geen afwijzing. Dat wil niet zeggen dat je niet graag bij je partner bent, maar wel dat je gewoon ook eens een keertje iets op jezelf wil doen. Hoe je dat best aankaart bij jouw partner, zonder zijn of haar gevoelens te kwetsen is door het te benoemen. Als je gewoon zegt dat je weg wil of dat je er even genoeg van hebt, kan dat heel hard aankomen. Probeer aan te kaarten bij je partner dat dat een nood is van jou en dat dat geen afwijzing is. Een keer op vakantie gaan met vriendinnen wil niet zeggen dat je je partner niet graag ziet. Benoem het en vertrek vanuit je eigen gevoel."

Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig, even zonder partner.

Sarah Hertens, relatietherapeut

Spijt

"Als iedereen gevaccineerd is en als we terug het oude leven opbouwen zullen er wel koppels zijn die spijt hebben van de beslissing om uit elkaar te gaan. We leven nu in een bijzondere context, een crisissituatie die voor velen een hoop stress en spanningen met zich meebrengt. We zijn daardoor sneller geïrriteerd en zitten sneller op ons paard. Nu leef je in die context en daar draait het om, het gaat niet over jouw partner, hij/zij is niet vervelender of slordiger of nonchalanter geworden, maar in normale omstandigheden kan je dat makkelijker verdragen van elkaar dan nu."

"De frustraties komen sneller naar boven. Ik raad de mensen altijd aan om geen beslissingen te nemen in een crisissituatie. Beter bekijk je samen alles even nuchter alvorens overhaast iets te beslissen waar je later spijt van hebt. Nu zullen er ook koppels zijn die in volle crisis de beslissing genomen hebben om te scheiden, maar daar achteraf toch inzien dat dat niet de juiste beslissing was."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!