Roel (67) kreeg op z'n 36ste parkinson: "Telkens werd een stuk van mijn kunnen afgepakt door de ziekte"

zondag 11 april 2021 - 09:10
In Vlaanderen leven zo'n 20.000 mensen met de diagnose van parkinson. Anja Daems ontmoette een van hen naar aanleiding van Wereld Parkinson Dag op zondag 11 april. Roel uit Sint-Niklaas leeft al 30 jaar met ziekte: "Ik was 36 toen ik de diagnose kreeg. Ik was gekrenkt in mijn doen en laten, op je 36 sta je op een hoogtepunt in je leven. Telkens werd een stuk van mijn kunnen afgepakt door de ziekte." Samen met zijn vrouw Sylvia en hun zoon Frederik vertelt hij zijn verhaal aan Anja Daems.

Roel werd op zijn 36 geconfronteerd met parkinson. Hij kende de aandoening vooral als een ouderdomsziekte, daarom kwam de diagnose op zijn jonge leeftijd extra hard aan. Hij vertelde eerst niets tegen zijn vrouw. “Ik wou niet onderdoen. Maar zoiets kan je niet blijven wegsteken, je ziet dat", vertelt hij. 

Anja Daems: "Al meer dan 30 jaar gaan ze deze brutale ziekte samen te lijf"

Roel vecht al meer dan 30 jaar tegen deze ziekte. Hij kan moeilijk stappen en praten, maar hij wou toch absoluut getuigen voor deze video. Dat raakte ook Anja Daems. "Ik merkte meteen de warmte van het gezin van Sylvia en Roel. Sylvia is zo een sterke vrouw die voor haar familie door het vuur zou gaan, zeker voor Roel. Al bijna 30 jaar gaan ze deze brutale ziekte samen te lijf. Hij put echt kracht uit zijn gezin. Ook zijn kinderen en zijn kleinkinderen zijn een reden om te blijven vechten."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!