Rouwcoach Katrijn: "Alleen al klinken met de trappist van opa kan zoveel rust brengen op een uitvaart"

woensdag 23 oktober 2019 - 11:51
Katrijn Desteghe werkt al jaren als rouwcoach en start nu met een nieuw project: ze wil mensen op een zo persoonlijk mogelijke manier afscheid laten nemen van hun dierbaren.

"De dood blijft nog altijd een taboe. Het is nog altijd heel moeilijk om erover te praten. Maar gewoon door erover te spreken, ga je ook zelf je leven makkelijker loslaten. Maar we merken dat er een kentering bezig is, veel meer mensen willen een uitvaart op maat, die veel persoonlijker gebracht is. Dan spreken we over de muziek die gedraaid wordt, maar ook over de keuze van het eten. Het hoeven niet altijd pistolets en koffie te zijn. Als frietjes of sushi heel belangrijk waren voor jou, dan willen we daar in de mate van het mogelijke voor zorgen. We merken dat het klinken met de cava van mama, of het klinken met de trappist van opa, zoveel rust en voldoening geeft op het moment zelf. Waardoor je veel makkelijker in je eigen rouwproces kan gaan. De zwaarte kan voor een stuk losgelaten worden."

"Denk op voorhand na over je uitvaart"

Een uitvaart in ons land krijgt nog vaak een erg traditionele invulling. "In Nederland staan ze er al veel verder in. Je hoeft bijvoorbeeld niet te kiezen om in een kist opgebaard te liggen, maar je kan evengoed in een rieten mand opgebaard liggen of in een lijkwade."

Bij een overlijden is er ook heel weinig tijd om alles geregeld te krijgen. "Wij vinden het belangrijk om er al op voorhand over na te denken. We werken met een wensakte, waarin je samen met ons en het liefst ook met je geliefden aan tafel erbij, opschrijft wat jouw wensen zijn voor je uitvaart. Dat maakt dat de week na het overlijden veel rustiger kan worden. Zo kan iedereen louter en alleen bezig zijn met afscheid nemen en het rouwen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!