Sander Bauwens heeft thuis 150 kippen: "Voor mij zijn het echte huisdieren"

woensdag 9 juni 2021 - 13:41
Radio 2
Showbizz Bart liet weten dat hij last heeft van broedse kippen. Zulke kippen zitten constant op hun nest om eieren uit te broeden. Kippenexpert Sander Bauwens heeft met zijn 150 kippen thuis ervaring genoeg om enkele nuttige tips te delen. Ook vertelde Sander bij 'De Madammen' alles over zijn liefde én fascinatie voor de kip.

"Het is een fulltime job om elke dag voor 150 kippen te zorgen, maar ik doe het maar al te graag. De liefde voor kippen is ook zeker niet plotseling gekomen. Ik sta op bijna elke kinderfoto met een kip in mijn handen. Het is voor mij dan ook enorm ontspannend om kippen te zien rondlopen." 

Broedse kippen

"Het klopt dat veel broedse kippen vergeten om te eten en/of te drinken, maar gelukkig kunnen broedse kippen wel een tijdje overbruggen zonder voeding. Je hoeft dus zeker niet onmiddellijk te panikeren als je kip broeds is. Helaas is het niet zo gemakkelijk om het verschijnsel van de broedse kip tegen te gaan. Zo is het een hormonaal proces dat vooral in de lente en de zomer voorkomt. Een goede oplossing kan dus al zeker zijn om minder licht te geven aan je kippen. Uiteraard is dat geen evidente oplossing als ze buiten rondlopen, maar het is wel zeer effectief. Ook kan je de broedse kip apart zetten op een plaats waar geen stro is. Op deze manier is er geen knus nest en is broeden absoluut niet aangenaam. Voor een kip is het niet de leukste oplossing, maar het zorgt er wel voor dat ze stoppen met broeden." 

Ik heb een video op YouTube geplaatst waar ik de kooi van de kuikens schoonmaak, die is al meer dan 190 miljoen keer bekeken.

Sander Bauwens

Kippen als huisdieren

"Voor mij zijn de kippen echt mijn huisdieren. Ondanks dat het ras van mijn kippen niet gekend staat om tam te worden, zijn ze wel tam en rustig geworden. Ze laten zich dus zeker vastnemen en genieten hier zelfs van. We hebben dus zeker een band met elkaar. Ik deel mijn liefde voor kippen overigens ook op YouTube. Zo heb ik een kanaal over kippen met heel veel abonnees. Er is zelfs een video die al meer dan 190 miljoen keer is bekeken. In de video doe ik eigenlijk niets bijzonders,. Zo maak ik simpelweg de kooi van de kuikens schoon. Toch zijn het zulke dingen die mensen willen zien. Zeker door de pandemie merk ik dat kippen steeds populairder worden. Veel mensen willen leven in hun tuin en dan is de kip het perfecte huisdier. Wel vind ik het belangrijk dat je kippen niet enkel ziet als afvalverwerkers. Het is van groot belang om je kippen goed te verzorgen en een gezonde basisvoeding te geven."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!