Schoonvader Anja Daems: "Het bombardement op Cinema Rex werd bijna mijn dood"

donderdag 5 september 2019 - 14:16
Het Duitse leger werd 75 jaar geleden verdreven uit Antwerpen. Maar dat verliep niet zonder slag of stoot.

"Mijn vader zei altijd: 'Als we moeten sterven, dan zal 't hier in dit huis zijn. We vluchten niet!', vertelt Fred (rechts op de foto), de schoonvader van Anja Daems. Hij was 14 toen de bombardementen begonnen. "Er vielen zo'n 2000 bommen op Antwerpen tijdens de oorlog. Dat gebeurde continu, er waren geen waarschuwingen. Soms zaten we aan tafel te eten en was 't ineens zover. Dan stonden we recht om tegen de muur te wachten. Wanneer het weer stil was, gingen we gewoon terug aan tafel."

Cinema Rex

© Eos Wetenschap

De aanslag op Cinema Rex was de dodelijkste aanslag aan de hand van één enkele bom tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 600 mensen lieten het leven aan de De Keyserlei op 16 december 1944, de eerst dag van het Ardennenoffensief. Fred had er één van kunnen zijn. "Al mijn kameraden gingen naar de cinema, maar ik mocht niet mee van ons ma. Dat heeft mijn leven gered. Twee vrienden hebben het niet overleefd."

"Ik ben twee keer geboren"

Er waren op dat moment duizend personen aanwezig in de bioscoop. Onder de slachtoffers waren ook bijna 300 geallieerde militairen, voornamelijk Britten. De lichamen werden verzameld in de Antwerpse Zoo, waar familieleden de slachtoffers konden identificeren. De militaire doden werden vooral in het Schoonselhof begraven. "Als je zo'n bom in een oorlogsfilm ziet, raakt het meestal een hangar of een vijandelijk doel. Maar hier ging het over allemaal jonge mensen van 14 à 20 jaar. Dat waren niet allemaal échte vijanden van de Duitsers hé", vertelt Fred geëmotioneerd. De gemiddeld leeftijd van de slachtoffers was 26 jaar. "Die beslissing van mijn moeder heeft mijn leven gered. Ik ben eigenlijk twee keer geboren."

Herbeluister hier het verhaal van Fred

Radio 2: De Madammen
"Het bombardement op Cinema Rex werd bijna mijn dood"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!