Seksuoloog Sam Geuens: "Als je een burn-out hebt, heb je geen energie voor een affaire"

vrijdag 10 januari 2020 - 11:25
Marco Borsato heeft een burn-out. De Nederlandse popster kreeg de laatste jaren veel tegenslagen te verwerken, zowel financieel als met zijn gezondheid. Maar Marco Borsato bleek ook een affaire te hebben gehad. Nu gaan stemmen op dat ook dat een oorzaak kan zijn van zijn burn-out.

"Vreemdgaan is hard werken, het maakt je leven complex en zwaar", lezen we in de krant. Klopt dat? “Die uitspraak start al met één van de grootste misvattingen”, legt seksuoloog Sam Geuens uit, “namelijk dat je van té hard of te veel te werken een burn-out krijgt. Maar dat is eigenlijk veel te kort door de bocht. Mensen krijgen eerder een echte burn-out wanneer ze het gevoel krijgen dat wat ze aan het doen zijn hun geen voldoening geeft. Dat het niet betekenisvol is. Dat verklaart ook waarom we burn-outs zien bij mensen die 60 uur per week werken, maar ook bij huismoeders of –vaders.”

Goed gevoel

Maar kan een affaire dan voor die zingeving zorgen wanneer je op het randje staat van een burn out? “Seks of een affaire kan je inderdaad eventjes een goed gevoel geven. Mensen die niet goed in hun vel zitten, gaan op zoek naar eender wat dat hun een goed gevoel kan geven. Als er dan plots een man of vrouw opduikt die jou veel aandacht en affectie geeft, dan wordt dat natuurlijk heel aantrekkelijk. Wanneer mensen niet goed in hun vel zitten zijn ze inderdaad misschien vatbaarder om een scheve schaats te rijden.”

Maar verwar slecht in je vel zitten niet met een burn-out. “Als je écht in een burn-out zit, dan betwijfel ik of je de energie hebt om aan een affaire te beginnen. Die mensen zijn zo op, die gaan daar niet aan beginnen. Want een affaire is inderdaad hard werken. Zeker wanneer je de schijn hoog moet houden naar je partner toe.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!