Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Seksuoloog Wim Slabbinck: "Een orgasme voelen we in ons lijf, maar wordt gemaakt door ons brein"

wo 7 sep. - 8:25

Wat is een orgasme én hoe krijg je het? Seksuoloog Wim Slabbinck vertelt er je alles over!
Een naakt been
© Photo by Ava Sol on Unsplash

Hoe werkt een orgasme? 

“Als je het puur lichamelijk bekijkt, is een orgasme eigenlijk het resultaat van wrijving. Van contact met jezelf of met een ander waardoor het bloed naar de penis of de clitoris gaat en die gaat dan opzwellen”, vertelt Slabbinck. Wrijving is cruciaal voor een orgasme. Zo worden er prikkels naar de hersenen gestuurd, het brein beseft dat je deze handeling leukt vindt en zo kan je langzaamaan tot een orgasme komen. “Ze noemen het in Frankrijk “le petit mort” of de kleine dood. En dat klopt wel."

Gemaakt door ons brein 

Om de effecten van een orgasme op ons brein te zien, hebben ze mensen onder een MRI- scanner gelegd. Zo werd er zichtbaar wat er actief is in ons brein bij een orgasme. Opvallend? Net voor het orgasme gaan er heel veel breincentra uitvallen. Voornamelijk de delen die te maken hebben met zelfbesef, controle of de analyse van jezelf. "Wanneer je een orgasme krijgt, dan wordt de mens egoïstisch. “Door dat net te doen creëer je een mogelijkheid om klaar te komen. Je moet eerst wel een veilige cocon creëren. Als die omstandigheden er zijn en je focust je op je lichaam en de prikkels, dan kom je klaar. In het begin ben je natuurlijk ook met je partner bezig maar het orgasme an sich is een solofase. We komen niet klaar door onze partner, we doen dat eigenlijk altijd zelf in onze hersenen. Een orgasme voelen we in ons lijf maar wordt gemaakt door ons brein.”

We komen niet klaar door onze partner, we doen dat eigenlijk altijd zelf in onze hersenen.

— Seksuoloog Wim Slabbinck

Klaarkomen 

Niet iedereen komt fysiek klaar. “Als men klaarkomt heb je ritmische contracties, de befaamde bekkenbodemspieren. Dat is de spiergroep die je gebruikt als je dringend naar toilet moet en je niet meteen kan gaan. Dan span je die groep op.” Wanneer je klaarkomt, dan gaat die spiergroep ritmische contracties uitvoeren. “Iemand die een anhedonisch orgasme heeft zal die contracties uitvoeren maar die voelt geen prettig gevoel erbij. Andere redenen om fysiek niet klaar te komen, kan het nemen van anti-depressiva zijn. Ze hebben vaak een remmende factor op orgasmes”, zegt seksuoloog Wim Slabbinck.

Prestatiecultuur 

Mannen en vrouwen zijn even goed in staat om klaar te komen. Wel opvallend: uit onderzoek blijkt dat vrouwen beter klaarkomen als er geen man bij is in de slaapkamer. “Lesbische vrouwen hebben meer kans om bij elkaar klaar te komen dan hetero-vrouwen. Het probleem ligt voornamelijk dat de clitoris soms niet genoeg gestimuleerd wordt.” Er heerst ook nog een zekere prestatiecultuur wanneer het over seks en klaarkomen gaat. “Als een man bij seks geen orgasme heeft gehad, dan zou het geen seks zijn. Dat geldt ook voor vrouwen. Maar een orgasme is absoluut niet nodig om een fijne seksuele reis te hebben”, zegt Slabbinck

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet