Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Seksuoloog Wim Slabbinck over de eerste keer: "Vertel kinderen niet over de bloemetjes en de bijtjes. Wees realistisch"

vr 17 jan. - 10:45

Twijfelachtig, spannend, plezierig of pijnlijk? Hoe was jouw eerste keer?

En hoe definieer je 'de eerste keer'? "Voor de meeste mensen zal dat over de eerste keer seks met penetratie gaan", vertelt seksuoloog Wim Slabbinck bij De Madammen. "Maar hoe zit dat dan met lesbische vrouwen? Hebben zij dan nooit voor de eerste keer seks? Eigenlijk zouden we die definitie moeten herzien naar de eerste seksuele handeling, al dan niet met penetratie, die voor ons aangenaam en prettig was."

Maar wanneer ben je er klaar voor? "De helft van de jongeren heeft voor het eerst seks met penetratie rond 18 jaar. Dat gemiddelde daalt niet, het blijft eerder stabiel of stijgt zelfs een klein beetje. Dat is een goed teken! Dat betekent dat jongeren zich niet laten beïnvloeden. Want leeftijd mag geen bepalende factor zijn. Het is belangrijk dat je er voor gaat op een moment dat je er klaar voor bent, een moment dat voor jou goed voelt. Niet omdat je een bepaalde leeftijd hebt."

"Het is ook belangrijk dat je eerste keer gebeurt met iemand die je leuk vindt, iemand wie je vertrouwt. Dat zal een positief effect hebben op je latere seksuele leven. Als je eerste keer gelinkt is aan een onaangename ervaring, zal je dat altijd een beetje meedragen. Een positieve eerste keer zal er voor zorgen dat je meer ontspannen en beter omgaat met seksualiteit in je leven."

Er zit gemiddeld 3 jaar tussen de eerste kus en de eerste keer penetratie.

— Seksuoloog Wim Slabbinck

Maagdenvliesmysterie

Wist jij dat het maagdenvlies eigenlijk helemaal geen vlies is? "Er bestaan ook 8 verschillende soorten maagdenvlies, gaande van volledig dicht tot met gaatjes erin. Bij de meeste meisjes is dat trouwens niet volledig dicht. Hoe kunnen ze anders menstrueren?" Die verschillende soorten maagdenvlies zorgen ervoor dat ongeveer de helft van de meisjes niet bloeden wanneer ze voor het eerst gepenetreerd worden. "In sommige culturen kan dat een probleem zijn. Bloeden tijdens de eerste keer wordt vaak gezien als het bewijs van maagdelijkheid. Maar eigenlijk slaat dat nergens op. Het is eerder een teken dat er iets mis is. Misschien was er te weinig voorspel waardoor het meisje nog niet vochtig genoeg was en de penetratie pijn deed. Bloeden tijdens het vrijen is nooit normaal."

Jong geleerd

Spiegelen kinderen zich aan hun ouders als het over seks gaat? "Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen van gescheiden ouders meer wisselende contacten hebben tijdens hun adolescentie. Maar dat is niet per se iets slechts. De burgerlijke staat van je ouders kan dus zeker wel een impact hebben. Maar over het algemeen zijn onze jongeren eerder conservatief. Uit onderzoek blijkt dat ze liefst seks hebben met iemand die ze al een tijdje kennen en dat alles liefst goed en veilig verloopt."

Voor ouders is het vaak slikken wanneer zoon- of dochterlief voor het eerst seks heeft. "Weet dat je kinderen al vanaf héél jonge leeftijd bezig zijn met seks, lang voor ze er zelf aan beginnen. Het is dus belangrijk dat je als ouder op tijd begint met hun seksuele opvoeding. Geef hun het gevoel dat je een vertrouwenspersoon bent, dat ze bij jou terecht kunnen met zorgen of vragen. Praat niet over de bloemetjes en de bijtjes. Vertel eerlijk hoe de vork in de steel zit, wees realistisch. Dat gaat hen een veel beter beeld geven over seks. Je 'seksuele carrière' is de periode tussen je eerste kus en je eerste penetratie. Die periode duurt gemiddeld 3 jaar. Hoe langer die periode duurt, hoe meer kans die persoon heeft op een gezonde seksuele ontwikkeling." Je begint dus het best over seks te praten vanaf die eerste, onschuldige kus. Niet pas wanneer je puber stiekem condooms gaat kopen omdat ie er klaar voor is.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet