Sepideh Sedaghatnia is sommelier en zwanger: "Je kan perfect de smaak van een wijn analyseren zonder door te slikken"

maandag 1 februari 2021 - 15:15
Als je zwanger bent, moet je heel wat dingen laten. Alcohol is bijvoorbeeld uit den boze. Maar wat doe je als je sommelier bent én je bent zwanger? Kan je je job dan nog goed uitoefenen? Topsommelier Sepideh Sedaghatnia verwacht haar eerste kindje en ze mag gelukkig nog wijn proeven, vertelt ze in 'De Madammen'.

Proeven is niet drinken

Voor Sepideh Sedaghatnia is het nog altijd wennen aan het idee dat ze eind juli moeder zal worden, maar het is een leuk gevoel. Ze kreeg van haar gynaecoloog goed nieuws in verband met haar job: "Ik wist het eigenlijk al, maar ik heb het voor de zekerheid toch nog eens nagevraagd: wijn proeven kan geen kwaad."


Als sommelier is het niet noodzakelijk om wijn effectief door te slikken: "Je kan perfect de smaak van een wijn analyseren zonder door te slikken. Je hebt de smaaksensatie nodig op je tong en je gehemelte en de smaken die achterblijven op je tandvlees en in je speeksel. Dus ik kan perfect mijn job blijven uitoefenen!"

Sepideh heeft het restaurant Devin By Sepi in Antwerpen. Maar daar is nu alleen take-away in het weekend mogelijk: "Ik geef 2 dagen per week les in de richting restaurant-keuken op de school waar ik zelf les heb gevolgd, Stella Maris in Merksem. Het geeft ongelooflijk veel voldoening om mijn passie voor wijn en andere dranken door te geven aan een nieuwe generatie."

Andere smaak - en geurbeleving

Zoals bij heel veel zwangere vrouwen veranderen smaken en geuren, ook bij Sepideh: "Ik merk dat de hormonen in mijn lijf spelen. Elke week gebeurt er iets anders in mijn lichaam. Een paar weken geleden kon ik de geur van vlees niet uitstaan. Een gerecht klaarmaken met vlees was echt bijna onmogelijk. Maar dat is ondertussen beter."

Maar zwanger zijn, heeft voor een sommelier blijkbaar ook voordelen: "Ik merk vooral dat mijn neus en tong scherper staan. Ik heb vorige week zelf nog een examen moeten doen. En de smaak van bitter en zuur kon ik veel sneller herkennen. Ik hoop dat dat blijft."

Alcoholvrije wijn

Sepideh is niet van plan een specialist te worden in alcoholvrije wijn: "Neen. Maar ik heb er altijd wel aandacht voor gehad. Ik heb voor 'Het Laatste Nieuws' toevallig net een proeverij gedaan van 15 alcoholvrije wijnen. Er zat toch één heel lekkere wijn tussen die ik achteraf heb meegenomen om thuis op te drinken."

Het blijft wel moeilijk om echt dezelfde smaaksensatie te krijgen als bij een wijn met alcohol: "De smaak van alcohol is toch een soort van ruggengraat in wijn. Het moet verdorie echt goed gemaakt zijn om die smaak te kunnen vervangen. Bij schuimwijn en witte wijn gaat dat makkelijker. Maar bij rode alcoholvrije wijn is er echt nog veel werk aan de winkel."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!