Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Single en seksualiteit

ma 16 apr. - 8:00

Lize uit Boom schrijft: "Ik ben een gescheiden veertiger en heb sinds 5 jaar geen relatie meer. Ik heb niet echt behoefte aan een man in huis, maar het seksuele contact mis ik wel. Ik durf er met niem

Lize uit Boom schrijft: "Ik ben een gescheiden veertiger en heb sinds 5 jaar geen relatie meer. Ik heb niet echt behoefte aan een man in huis, maar het seksuele contact mis ik wel. Ik durf er met niemand over praten, maar vraag me af hoe andere singles hiermee omgaan?"

Paul Enzlin is hoogleraar seksuologie aan KULeuven.
Bestaat er nog een taboe over singles en seksualiteit?
Hoewel seks open en bloot op de straatstenen ligt, hangt er in het algemeen nog veel taboe rond seksualiteit. Over seksualiteit op een ernstige manier praten doe je niet zomaar met iedereen, dus als single doe je dat al zeker niet...
Wanneer je als single over seksualiteit praat: wat soort van boodschap geef je dan? "Ze heeft echt nood aan seks en begint er dan maar over te praten…" Mensen zien dat vaak als een aanzoek tot seks: "ze praat erover, dus ze wil het wel, ze is toch vrij..."
Je hebt ook nog een ander taboe dat leeft : 'seks hoort thuis in een relatie'. Alle andere vormen van seks worden afgekeurd. Bij mannen zal dat iets minder zijn, maar vrouwen die teveel ‘out of the box’ seks hebben, daar stellen veel mensen zich nog vragen bij! Als je geen partner hebt, word je ook verondersteld om a-seksueel te zijn.
Maar praten over seksualiteit is sowieso moeilijk, ook binnen relaties…Als je er over wil praten, doe dat dan met mensen die je vertrouwt: vrienden, familie,… zonder dat er verwachtingen worden gecreëerd. Voor singles is het waarschijnlijk ook makkelijker om er met andere singles over te praten.
Zijn er veel mensen van middelbare leeftijd vandaag single?
Wanneer men over singels praat, gaat het vaak over mensen die nóg geen relatie hebben, want uit onderzoek blijkt dat ongeveer 95% van de wereldbevolking een relatie heeft of ernaar streeft.
Je ziet ook dat het aantal singles over verschillende leeftijdsgroepen ongeveer stabiel blijft, ongeveer 20% van de mensen zijn single. Alleen vanaf de leeftijd van 65-79 jaar stijgt het aantal singels (omdat de partners dan gaan overlijden).
Er is ook een trend dat meer mensen scheiden en dat betekent dat er een groter aantal vandaag als single door het leven gaan, wat ook wel betekent dat het meer en meer aanvaard wordt.
Je mag niet alle singles over dezelfde kam scheren. Er zijn verschillende soorten singles:
  • Diegenen die nog niet getrouwd zijn of een relatie hebben: dat zijn vooral de jongere singles.
  • Diegenen die gescheiden zijn, alleen wonen al dan niet met de kinderen: dat zijn vooral de singles van middelbare leeftijd.
  • Diegene waarvan de partner overleden is : vooral singels van oudere leeftijd.
Zijn er ook voordelen aan alleen zijn? Wat zijn de nadelen?
De voordelen van single zijn:
  • je doet je eigen zin.
  • je moet geen verantwoording afleggen, aan niemand, je bent vrij

Vooral na een beperkende of ongelukkige relatie kan dat in het begin erg bevrijdend zijn.

Wat zijn de nadelen:
  • na een relatiebreuk kan je pijn ervaren van het scheiden.
  • je kan niets delen met een partner.
  • je bent alleen.
  • seksualiteit is minder evident…
  • romantische aantrekking beleven is ook minder evident.
Het is ook zo: hoe langer je alleen bent, hoe moeilijker het wordt om terug samen te leven en samen te wonen. Het is een proces dat tijd moet krijgen...
Niet in het minst als er ook kinderen in de buurt zijn! In de ogen van de kinderen hebben ouders geen seks... Dat maakt het voor singles met kinderen een pak moeilijker!
Bestaat er een verschil tussen bewust single zijn en single zijn omdat je geen partner meer vindt?
Als single-zijn een positieve en bewuste keuze is, kan je hier gelukkig mee zijn!
Je kan dan bv. de instelling hebben: “ik heb toffe vrienden en vriendinnen, en ik zie wel...” Je hoeft dan helemaal niet negatief in het leven te staan.
Maar je kan ook kiezen om single te zijn uit negatieve motieven, zoals “Alle mannen/vrouwen zijn slecht!”. Dit kan zijn omdat je pessimistisch bent over een relatie of omdat je niet gekwetst wil worden en daarom probeer je relaties te vermijden.
Op deze manier sta je natuurlijk iets minder positief in het leven.
Deze personen kunnen zich wel negatief voelen, al kan dit uiteraard veranderen. Mensen moeten soms rouwen om een relatiebreuk, en dat rouwproces moet zijn tijd krijgen.
Je kan ook single zijn omdat je geen partner meer vindt. Je bent dan single op basis van een tekort en zit met een niet ingevuld verlangen. Ook dit zal het zeker lastig maken om als single door het leven te gaan.
Wat doet het met mensen als ze een lange tijd alleen zijn? Heeft het een effect op je zelfbeeld? Veranderen mensen door lang alleen te zijn?
Als je er bewust voor kiest, dan verander je niet echt, dan past het bij je.
Maar als je er niet voor kiest, dan kan je jezelf vragen beginnen stellen over je uiterlijk, je vermogen om anderen te behagen, je relatievaardigheden...
Vooral als je toch moeite doet om een partner te vinden en het lukt niet, dan kan je een meer negatief gevoel over jezelf krijgen.
Probeer niet te haastig te werk te gaan en raak niet te snel teleurgesteld. Praat erover met een vriend of vriendin. Als het echt problematisch wordt, laat je dan begeleiden door een psycholoog, seksuoloog of andere hulpverlener...
Wat kan Lize doen als vrouw van 40? Wat zijn de mogelijkheden voor singles die seksueel contact wensen, ook voor mannen?
Ze kunnen uitgaan en een partner zoeken.
  • Er zijn verschillende organisaties/clubs die rond singles zijn gebouwd, je hebt bv. singlesclubs die reizen organiseren, cultuuruitstappen. Je kan ook uitgaan, en elkaar leren kennen.
  • Een andere mogelijkheid: Friends with benefits. (Wanneer vrienden naast een vriendschappelijke relatie ook af en toe vrijen met elkaar. Kenmerkend is dat er geen intenties zijn om een relatie met elkaar aan te knopen.)
  • Ze kunnen via datingsites mensen leren kennen.
  • En ze kunnen natuurlijk ook betalen voor seks...
  • Ze kunnen masturberen.
Bestaat er nog een taboe over soloseks of masturbatie?
De meesten mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat seks thuishoort in een relatie, ook als partners in een relatie masturberen, weet de andere partner dat vaak niet. Men scheert het allemaal over dezelfde kam: buitenechtelijke seks, prostitutie, masturbatie, onenightstands...
Vooral in een koppelrelatie bestaat er een taboe over masturberen, tijdens consultaties in het bijzijn van de partner is het echt een taboe om er over te praten. Bij singels hoeft niemand het te weten wanneer je dit doet.
Mannen masturberen op jongere leeftijd en doen het vaker dan vrouwen. Masturberen is soms ook efficiënter dan seks samen met een partner. Je kan soms sneller en vlotter een orgasme bekomen. Maar bij masturberen valt het verrassende van wat de partner doet weg, dat is totaal afwezig.
Masturbatie is gewoon een andere vorm van seksualiteitsbeleving, niets meer, niets minder. Het taboe heeft ook wel te maken met onder andere dat de kerk er tegen is, want masturbatie is gericht op plezier en niet op voortplanting.
Zijn er veel singles die er een actief seksleven op nahouden?
Uit onderzoek blijkt dat 1op 6 singles seksueel actief was, tijdens de afgelopen week. En 60% van die singles was behoorlijk tot zeer tevreden over dat seksueel contact van de afgelopen week.
Single zijn wil dus zeker niet zeggen dat er niet gevreeën wordt.
Waar kan je terecht voor meer info over single zijn (en seksualiteit)?
Er bestaan geen specifieke websites over singles en seksualiteit, maar www.rng.nl is een zeer uitgebreide website over seksualiteit waar mensen ongetwijfeld meer info kunnen vinden over dit thema.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet