Siska Schoeters: "Zorg ervoor dat Sinterklaas bij iedereen kan komen, ook kansarme kinderen"

donderdag 19 november 2020 - 12:22
© VRT - Joris Bulckens
Sinterklaas is dit weekend aangekomen in ons land. Het zijn spannende, maar ook moeilijke dagen voor veel ouders en kindjes. Siska Schoeters vertelde in De Madammen over een mooi initiatief bij haar in de buurt en roept iedereen op om hetzelfde te doen.

Siska’s kinderen moeten altijd voor de feestdagen door hun speelgoed gaan. "Ze moeten dan een paar dingen kiezen waar ze dit jaar niet of weinig mee gespeeld hebben. Dat brengen we dan naar de kringloopwinkel of ‘Moeders voor Moeders’. Anders heeft de Sint geen plaats om nieuw speelgoed te brengen. Maar dat gaat niet altijd even vlot. Mijn dochter wilde gerust een rekkertje en de gordijnen weggeven dit jaar. Daar moet dus nog wat aan gewerkt worden. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen beseffen wat voor een verwende strontjes ze zijn. En dat ze echt heel veel hebben.”

Temse schenkt

“Afgelopen week zat er een flyer bij ons in de brievenbus die me aan het denken zette. Op dat flyertje stond niet heel veel, behalve www.temseschenkt.be. Dat is een vzw die zich bekommert om kansarme kindjes in Temse. Normaal kan je oude kleren en spullen binnenbrengen die er nog goed aan toe zijn. Zij verdelen dat dan onder de mensen die het kunnen gebruiken. Maar dat gaat nu allemaal niet. Je kan nu bijvoorbeeld ook niet naar kringwinkel, want ook zij zijn niet open. Dat is een groot gemis!”

“Zij hebben nu een Sint-actie waarvoor je geld kan storten. Dan zorgen de zwarte pieten ervoor dat kansarme kindjes in Temse een pakketje krijgen met een kadootje, een mandarijntje en chocolade. Ik wou opzoeken of er nog zo'n initiatieven zijn, want het is vaak fijn om iets concreets te kunnen doen of schenken. Wij denken vaak ook dat we mensen blij maken met spullen die wij niet meer gebruiken. Maar blijkbaar is dat allemaal niet zo vanzelfsprekend.”

Armoede heeft niet alleen te maken met wat je hebt of wat je niet hebt, maar ook met de mate waarin je je leven kunt leiden zoals andere mensen.

Noël Slangen, de voorzitter van het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijnstichting

Deel je oude spullen niet zomaar uit aan arme mensen

Noël Slangen, de voorzitter van het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijnstichting, vertelt: “Iedereen wil natuurlijk heel graag zijn oude spullen en ook oud speelgoed een tweede leven geven. Maar op zich is dat eigenlijk helemaal geen goed idee om dat vervolgens rechtstreeks te gaan uitdelen aan arme mensen. Armoede heeft niet alleen te maken met wat je wel of niet hebt, maar ook de mate waarin je je leven kunt leiden zoals andere mensen, zoals mensen die niet arm zijn. Armoede gaat ook over het zelfbeeld dat mensen hebben en er niet bij horen."

"Op het ogenblik dat je afhankelijk bent van spullen waar andere mensen van af willen, bevestig je nog eens bij arme mensen dat ze er niet bij horen. Wat kan je dan wel doen met oud speelgoed? Breng het naar een kringloopwinkel, want daar komen ook heel veel mensen met weinig geld terecht. Daar kunnen ze dan toch zelf kiezen welk speelgoed ze willenOok met een vereniging kan je een soort speelgoedwinkel opzetten, waar kinderen met (virtueel) geld kunnen komen uitzoeken en kiezen wat ze willen hebben. Zo hebben kansarme kinderen dezelfde ervaring, hetzelfde gevoel, als andere kinderen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!