de madammen
Smullen van sint-jakobsschelpen
In de keuken
vr 3 mrt. - 2:08
Sint-jakobsschelpen zijn de vis van de maand maart. Deze keer dus niet een vis in de letterlijke zin van het woord, maar een schelpdier. Sint-jakobsnoten of coquilles worden tussen november en maart bij ons aangevoerd.
De beste sint-jakobsnoten komen uit de koudere noordelijke wateren, het vlees is dan wat vetter. Met de aanvoer in onze vishavens zit je dus echt wel goed.
Er worden ook veel zogenaamde sint-jakobsnoten aangeboden uit andere werelddelen, maar meestal gaat het dan om aanverwante soorten: ‘petonkels’. Die missen echter de finesse van onze eigen sint-jakobsnoten.
Het zachte, witte, naar jodium geurende vlees is fantastisch op de grill, om te pocheren of bakken. Ook rauw in een carpaccio smaken sint-jakobsnoten heerlijk. Voeg een vinaigrette van olijfolie, citroensap, peper en zout toe voor een topresultaat.
Weetje
Wat heeft Sint-Jakob eigenlijk te maken met het fijne beestje? De schelp heeft zijn naam te danken aan Santiago de Compostela, van waaruit middeleeuwse pelgrims een schelp meebrachten als bewijs dat ze hun bedevaart hadden voltooid. In die tijd was dit beestje enkel in die regio te vinden.
Tijd om te smullen
Zin in sint-jakobsmoot? Hieronder vind je alvast enkele suggesties. Smakelijk!