Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Smullen van sint-jakobsschelpen

In de keuken

vr 3 mrt. - 2:08

Wat hebben sint-jakobsschelpen en Santiago de Compostela met elkaar? En hoe maak je die heerlijke beestjes klaar?
carpaccio van sint-jakobsschelpen

Sint-jakobsschelpen zijn de vis van de maand maart. Deze keer dus niet een vis in de letterlijke zin van het woord, maar een schelpdier. Sint-jakobsnoten of coquilles worden tussen november en maart bij ons aangevoerd.

 

De beste sint-jakobsnoten komen uit de koudere noordelijke wateren, het vlees is dan wat vetter. Met de aanvoer in onze vishavens zit je dus echt wel goed. 

 

Er worden ook veel zogenaamde sint-jakobsnoten aangeboden uit andere werelddelen, maar meestal gaat het dan om aanverwante soorten: ‘petonkels’. Die missen echter de finesse van onze eigen sint-jakobsnoten.

Het zachte, witte, naar jodium geurende vlees is fantastisch op de grill, om te pocheren of bakken. Ook rauw in een carpaccio smaken sint-jakobsnoten heerlijk. Voeg een vinaigrette van olijfolie, citroensap, peper en zout toe voor een topresultaat.

Weetje

Wat heeft Sint-Jakob eigenlijk te maken met het fijne beestje? De schelp heeft zijn naam te danken aan Santiago de Compostela, van waaruit middeleeuwse pelgrims een schelp meebrachten als bewijs dat ze hun bedevaart hadden voltooid. In die tijd was dit beestje enkel in die regio te vinden.

Tijd om te smullen

Zin in sint-jakobsmoot? Hieronder vind je alvast enkele suggesties. Smakelijk!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet