Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Help, mijn baby heeft reflux!

vr 2 aug. - 8:00

Reflux is de nachtmerrie van elke pasgeborene en dus ook in het verlengde van elke kersverse ouder. Wat is het, wat doe je er tegen en hoe houd je zelf het hoofd boven water? Caroline Bouckenaere, moeder en kinesiste, schreef er het boek S.O.S Reflux over.

Nina uit Vinderhoute mailde ons twee weken geleden over haar dochtertje Louisa. “Louisa is nu 6 weken oud en ze geeft veel over. Al we haar neerleggen na de borstvoeding, is ze vaak onrustig en huilerig... Het liefst hangt ze in een draagdoek op mijn buik. Het hoofdeinde van haar bed hebben we al hoger gemaakt met een stapel boeken. Mijn verhaal is, hoop ik, herkenbaar voor veel mama’s. Mijn radeloosheid en onzekerheid waarschijnlijk ook. Kan het reflux zijn?”

Een vraag waarmee Nina inderdaad niet alleen zit. De Madammen nodigden Caroline Bouckenaere uit in de studio. Ze is moeder, kinesiste én auteur van het boek 'S.O.S Reflux' dat ze schreef samen met professor Vandenplas van het UZ Brussel, gespecialiseerd in reflux.

Het verhaal van Nina is heel herkenbaar, steekt Caroline van wal. "Het begint met onzekerheid, het zelf naar oplossingen zoeken. Soms helpt dat, bij anderen dan weer onvoldoende. Je moet wel weten dat alle pasgeborenen de eerste weken reflux hebben. Reflux is het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm. Dit gebeurt omdat, bijvoorbeeld, het spijsverteringssysteem nog niet helemaal ontwikkeld is."

De meeste baby’s groeien er uit, sommigen niet helemaal, anderen totaal niet. De laatste groep vormt gelukkig een kleine minderheid.

"Er bestaan heel wat vormen van reflux, gaande van reflux als normaal fenomeen bij elke baby tot in uitzonderlijke gevallen reflux als ziekte, met daartussen een grote onduidelijke grijze zone", aldus Caroline.

En daarom heeft ze dit boek geschreven. Haar drie zonen hoorden alle drie bij die kleine minderheid met problematische reflux en dus heeft ze het refluxverhaal van begin tot eind meegemaakt. "Bij Flor, de oudste, was het zoeken en tasten. Omdat ik bij de tweede en derde zoon duidelijker wist waarop ik allemaal kon letten, kon de refluxperiode veel vlotter overbrugd worden. Je vindt tegenwoordig zoveel over reflux, het internet staat er vol van, maar de informatie spreekt zichzelf vaak tegen. Op een bepaald moment vroeg ik me af: wat is er nu juist? En zo ben ik aan mijn boek begonnen."

Wat zijn de oorzaken van reflux?

Het is meestal een samenhang van factoren: naast mechanische oorzaken (het sluitmechanisme tussen slokdarm en maag werkt niet optimaal, of er is een maagbreuk of een te trage maaglediging), spelen volgende factoren ook een rol: erfelijkheid, het verloop van de bevalling, omgangsfactoren zoals bijvoorbeeld te veel te plat op de rug liggen, voedingstechniek, voedselallergie, de soort melk, luchtwegproblemen en wellicht nog onbekende oorzaken.

Het is dus zeer complex.

Wat zijn de mogelijke symptomen?

Die zijn heel divers, maar mogelijke volgende symptomen:

  • spugen : duidelijke gevallen versus helemaal niet spugen : verborgen reflux, met daartussen gradaties
  • pijnlijke gezichtjes trekken
  • veel op fopspeen willen zuigen (speekselvloed)
  • vaak gebalde vuistjes maken
  • vaak de hik hebben
  • bellen blazen
  • wit gekleurd tongetje
  • het hoofdje naar achter willen houden en zich strekken (als boog)
  • hyperactief, boos of agressief worden
  • ontsteking slokdarm: reden waarom baby’s beginnen te huilen
  • Heel veel willen drinken: omdat drinken werkt als pijnstiller (het onderdrukt het brandend gevoel even)
  • onrustig drinken
  • rustig drinken en nadien bij oprispingen onrustig worden.
  • zich vaak verslikken
  • slecht of zuur ruikende adem
  • gewichtsverlies of overgewicht
  • huilen: baby's kunnen wel om veel meer redenen dan reflux huilen!
  • allergie: soms is er een link met allergie en reflux: niet duidelijk wat eerst is.
  • herhalende oor- en keelontstekingen, bronchitis, longproblemen: soms is er een link tussen deze en reflux: niet duidelijk wat eerst is.


Heel wat dus! Maar let er wel op: het is niet omdat je baby een of meerdere van deze symptomen vertoont, dat hij of zij reflux heeft. Maar het zou dus wel zo kunnen zijn. Probeer het probleem niet te minimaliseren, maar ook niet te dramatiseren.
 

Bij reflux denken we direct aan overgeven of spugen. Maar niet elke baby met reflux geeft over. Dan spreken we over verborgen reflux

Hoe is het bij jou gegaan?

Naast het vele huilen kon ik het eerste jaar geen verdere klachten aangeven. Flor groeide goed, spuugde amper en verdikte volgens de curves. Toch voelde ik dat er wat serieus mis zat. Vanaf de leeftijd van 1 jaar begonnen oor- en keelontstekingen, gevolgd door luchtwegproblemen en uiteindelijk meerdere longontstekingen. Toen hij bijna drie jaar was, lieten we hem uiteindelijk opereren aan de maagingang zodat de maaginhoud niet meer de kans kreeg om in de slokdarm te komen. We hebben een lange zoektocht gehad, met vallen en opstaan, en vooral een periode met veel vragen. Bij onze tweede en derde zoon herkenden we de symptomen natuurlijk veel sneller en konden we sneller anticiperen.”

 

Wat houdt zo’n operatie in?

“De slokdarm gaat over in de maag. De bovenkant van de maag wordt bij de operatie zoals een sjaal rond een hals, rond de slokdarm gelegd en vastgemaakt.Op die manier kan de voeding niet meer naar boven komen, maar kan het eten wel van boven naar beneden zakken. Dit is een evenwichtsoefening voor chirurgen. In België wordt het niet vaak gedaan, in de Verenigde Staten een pak meer.”

 

Wat is de behandeling bij reflux?

“Een algemene behandeling die voor elke refluxbaby dé oplossing is, bestaat niet. Wat voor de ene baby goed werkt, biedt voor de andere baby geen of weinig oplossing. Het is belangrijk om je goed te informeren en de zoektocht aan te gaan. Let wel: overleg altijd met een arts. Als mama kan je alleen maar de symptomen melden, de diagnose gebeurt door een arts.”

 

Tips and tricks als mama?

“Het is goed om te weten wat invloed heeft op reflux. Op die manier kan je de factoren sneller beïnvloeden. Het gaan dan bijvoorbeeld om de houding van je baby. Zet je baby zoveel mogelijk rechtop, ook tijdens het drinken. Heel vaak zie je baby’s half liggend drinken, bij refluxbaby’s is dat af te raden.”

Er zijn best wel veel hulpmiddelen om een baby zo rechtop mogelijk te houden, tijdens het slapen bijvoorbeeld. Een Maxi-Cosi is niet aan te raden om in te slapen, omdat dit niet goed is voor de rug. Maar er bestaat ook zoiets als een ‘anti-refluxbed’, met een helling van 40 graden, dat je kunt huren bij de apotheek. Het lijkt alsof de baby’s in het bedje hangen, maar ze zijn volledig gesteund door de romp en liggen heel comfortabel. In onze cultuur leggen we baby’s vaak plat, terwijl je dat bijvoorbeeld in Afrika bijna nooit ziet. Daar worden baby’s vaker op de rug van de mama gedragen, en hebben baby’s ook minder last van reflux.”

 

Wat met de voeding?

Artsen raden aan om zelf niet te experimenteren.

Je kan ingedikte melk kopen bij de apotheek

Borstvoeding verteert sneller dan flesvoeding en blijft minder in de maag hangen, waardoor het de voorkeur geniet

* Start eerst met groentepap, en dan pas fruitpap

* Troost je baby, onder meer met de 3 R’en: rust, regelmaat en ritme.

 

Eindadvies?

Speel niet zelf voor dokter, raadpleeg altijd een arts!

Het boek van Caroline is nog steeds te verkrijgen, 19,99 euro bij Uitgeverij Linkeroever.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet