Spoedarts Sandra: "Maandag is de drukste dag op de spoeddienst"

dinsdag 10 september 2019 - 14:35
'Spoed 24/7' op Eén geeft een unieke blik achter de schermen van de spoedgevallendienst van het UZ Leuven.

Prof. dr. Sandra Verelst is diensthoofd van de afdeling spoedgevallen in het UZ Leuven. "We vergaten eigenlijk snel dat de camera's er waren. Ze hingen onopvallend aan het plafond." Maar weten patiënten dan dat ze gefilmd worden? "Absoluut. Er was altijd iemand van het productiehuis aanwezig om toestemming te vragen. Daarom zie je ook nooit zéér ernstige gevallen passeren. Het zou ongepast zijn om dan over een televisieprogramma te beginnen."

2 uur wachten

"Maandagen zijn in het algemeen de drukste dagen", vertelt dokter Verelst. "Dan hebben we meestal zo'n 200 patiënten. Vaak hebben mensen iets voor tijdens het weekend, maar wachten ze tot maandag om bij hun huisarts langs te gaan. Op vrijdag is het ook vaak druk."

Je moet een heel brede en diverse kennis hebben. Spoedarts is een pittige opleiding!

Prof. Dr. Sandra Verelst

Een veel gehoorde klacht is de lange wachttijd op spoeddiensten. "Na de inschrijving moet de patiënt op consultatie bij een verpleegkundige. Die gaat dan de ernst proberen in te schatten en bepalen hoe snel iemand geholpen moet worden. Dat gebeurt aan de hand van je hartslag, bloeddruk, ... Als die parameters oké zijn, kan het zijn dat we je een 2-tal uur laten wachten."

Worden mensen dan té snel naar de spoeddienst doorgestuurd? "In het UZ Leuven is dat zeker niet het geval. 50% van onze patiënten komen van bij hun huisarts. Het is echt een minderheid die meteen en zonder grondige reden naar de spoeddienst stapt. Maar dat hangt af van ziekenhuis tot ziekenhuis."

Bekijk hier het gesprek met dr. Sandra Verelst

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!