Sportjournalist Maarten Vangramberen over voetballegende Maradona: "Hij was de allergrootste voetballer van zijn generatie"

donderdag 26 november 2020 - 11:25
Wikipedia
Voetballegende Diego Maradona is overleden op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Een grote verrassing is het helaas niet, Maradona hield er een vernietigende levensstijl op na. Niet alleen in Argentinië maar de hele voetbalminnende wereld rouwt om Diego Maradona. Sportjournalist Maarten Vangramberen vertelde in ‘De Madammen’ over de allergrootste voetballer van zijn tijd.

"Ik schrok wel een beetje van het nieuws. Hij had onlangs nog een hersenschudding, maar zijn dokters zeiden toen dat het goed kwam. Hij was ook nog maar eens naar een ontwenningskliniek geweest, deze keer voor alcohol. En dan krijg je plots dat bericht: zou het dan toch zijn? Maar hij flirtte al een paar keer met de dood. Zo had hij al een overdosis gehad, hij had ook al een zware hartaanval gehad en ik dacht: hij zal het nu toch ook wel overleven. Dat is bij heel mijn generatie toch een beetje 'jeugd' die sterft. Want Maradona, wij waren allemaal Maradona op de speelplaats. Niemand kwam aan de teen van de echte Maradonna maar wij zijn daar wel mee opgegroeid. En de liefde voor voetbal en dat prachtige voetbalspel dat hij etaleerde, ja, dat sterft nu wel een beetje.” 

Pluisje 

“Ze noemden hem pluisje, dat was omdat hij op zo een onnavolgbare manier over het veld dartelde. Hij had een ongelofelijke linkervoet. Kon daar geniaal mee voetballen en had een baltoets die nooit gezien was. Hij kon ook alles met een bal. Hij kon goals maken maar ook de meest briljante dribbels. Hij had een geweldige versnelling, hij was ook klein. Daardoor heel wendbaar, was uniek in zijn profiel. En wat hem dan ook nog groot heeft gemaakt, hij was vooral ook een mens van vlees en bloed. Het ene schandaal na de andere. Hij heeft ons altijd wel beziggehouden en dat zorgt dat hij een kleurrijk figuur is geworden met al zijn tragische aspecten die hij heeft meegemaakt.”  

Argentinië en Napels in nationale rouw 

Ook het grote publiek kan afscheid nemen van Maradona, hij ligt opgebaard in het presidentieel paleis in Buenos Aires. Honderden voetbalfans staan vandaag in de rij om nog een laatste groet te brengen aan hun 'voetbalgod'. "Hij was in Argentinië zeker de allergrootste. Hij was ook één van de allergrootste voetballers natuurlijk maar de president heeft ook drie dagen van nationale rouw aangekondigd. Hij was ook het voorbeeld van een arme straatjongen, had niets en is dan opgegroeid tot de allergrootste. Dat is religie, in Argentinië is voetbal sowieso religie. Maar ook in Napels, waar hij gevoetbald heeft en op clubniveau zijn grootste successen haalde. Daar is ook volkstoeloop aan de gang. De burgemeester van Napels heeft laten weten dat ze het stadion gaan omdopen tot het 'Diego Madarona- stadion'."

"Hij was toch echt de grootste van zijn generatie, je kan ze niet allemaal met elkaar gaan vergelijken. Maar er is nooit een voetballer geweest die zo een impact heeft gehad. Hij heeft altijd iedereen beroerd en dat heeft nog geen enkele voetballer gedaan buiten Maradona", vertelt Maarten Vangramberen. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!