Stef Vanlee (of Steven uit 'Dertigers') is verpleger op spoed: “Ik sta ’s morgens op en weet echt niet wat me te wachten staat”

zondag 15 mei 2022 - 16:23
'Dag van de verpleging' wil zeggen dat het tijd is om de helden van de afgelopen jaren extra in de bloemetjes te zetten. Stef Vanlee, beter gekend als Steven Somers uit de televisiereeks ‘Dertigers’, is verpleegkundige op spoed. Een job waar verschillende emoties bij komen kijken. Hij schreef er het boek ‘112 verhalen met, over en op spoed’ over en kwam langs bij 'De Madammen'.

Een emotionele rollercoaster

“Het is natuurlijk belangrijk dat je als verpleegkundige klinisch en medisch technisch bent, maar er is meer dan dat. Het is een job met een lach en een traan. Je komt in contact met diverse verhalen waaraan grote hoogtes en diepe dalen gekoppeld zijn. Mijn dagen zijn zeer gevarieerd, ’s morgens sta ik op en weet ik echt niet wat me te wachten staat. Het ene moment komen we niet meer bij van het lachen, terwijl we ons vijftien minuten later in een dramatische situatie bevinden. Ik moet met veel verschillende emoties kunnen omgaan, van aftakeling en verdriet tot kwaadheid en teleurstelling.”

Ik moet met veel verschillende emoties kunnen omgaan, van aftakeling en verdriet tot kwaadheid en teleurstelling.

Stef Vanlee

112 verhalen

“Ik heb het boek ‘112 verhalen’ geschreven om te laten zien hoe boeiend mijn job is. Ik ontmoet mensen op een van de meest kwetsbare momenten in hun leven. Daar het verschil kunnen maken en iets betekenen voor de patiënt, maakt het heel interessant."

"De verhalen zijn niet altijd even dramatisch, soms zijn ze ook ronduit komisch. Zo begint het boek met een vrouw die vertelt dat ze beviel in de auto van haar schoonvader. Niet zomaar een auto, wel een chique Audi met witte leren zetels die er daarna een pak minder mooi uitzag. Daarnaast wil ik benadrukken dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. Iedereen kan op medisch vlak een tegenslag krijgen, ook al voel je je zo gezond als een vis. Een ongeval of ziekte schuilt altijd wel ergens.”

Ik ontmoet mensen op een van de meest kwetsbare momenten in hun leven.

Stef Vanlee

Safety first

“Het leven begint en stopt op de spoeddienst jammer genoeg ook vaak. Dat is wel confronterend, maar ik ben daar rationeler in geworden. Hoe hoger de hoogdringendheid, hoe meer gefocust ik ben. Het is op die momenten dat ik achteraf pas doorheb wat er effectief gebeurd is.

"Vooral situaties waar ik iemand thuis moet reanimeren waar de familie aanwezig is, zijn niet gemakkelijk.  Als ik moet gaan meedelen aan de echtgenoot dat de persoon in kwestie overleden is, komt het echt binnen. Dat heeft ook een invloed gehad op wie ik nu ben als persoon. Safety first is cruciaal voor mij, maar je mag daar niet in overdrijven. Het is vooral belangrijk om te blijven genieten van het mooie leven.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!