Studiecoach Jentien Gouhie over de juiste studiekeuze: “Het is vaak een combinatie van je hart volgen en nadenken over werkzekerheid”

dinsdag 12 januari 2021 - 13:24
Foto: Unsplash
Heel veel jongeren moeten dit jaar hun studiekeuze maken. Dat blijkt niet altijd zo simpel te zijn. Zeker nu studie-informatiedagen en opendeurdagen van hogescholen en universiteiten niet kunnen doorgaan dankzij corona. Studiecoach Jentien Gouhie geeft raad bij De Madammen.

“Je moet lang en goed nadenken over de keuze die je maakt. Gelukkig is het vandaag iets makkelijker geworden om een job te combineren met je studies.” Zo begeleidt Jentien ook mensen die al iets ouder zijn en nog een nieuwe studie willen aanvatten. Het is dus nooit te laat om je passie na te jagen!

Wat kies ik (niet)?

Toch zijn er bepaalde studierichtingen die veel kans bieden op werk. “Wanneer je voor industriële wetenschappen kiest, ben je vrijwel zeker van een job als je afstudeert. Ook de zorgsector kan een verstandige keuze zijn. Kinesisten, tandartsen, verpleegkundigen, …  Het zijn allemaal jobs waarmee je snel aan de slag kan.”

“Richtingen zoals Afrikaanse talen en culturen kunnen heel boeiend zijn, maar de jobs zijn hier eerder beperkt. Dat geldt meestal voor talen in het algemeen. Hier kan het verstandig zijn om voor een combinatie te gaan. Met een taal als Engels bijvoorbeeld, zit je wel goed.”

Als je echt gemotiveerd bent, kan je altijd wel iets vinden.

Studiecoach Jentien Gouhie

Volg je hart

De combinatie van je hart volgen en nadenken over werkzekerheid, is gebruikelijk. Is het idealistisch om enkel je hart te laten spreken? Jentien licht toe: “Als je echt gemotiveerd bent dan kan je altijd wel iets vinden. De zoektocht naar een job kan misschien iets langer duren, maar zo vind je uiteindelijk wel iets dat bij je past.”

Indien je echt niet weet waar jouw interesses liggen, kan je volgens Jentien altijd beroep doen op een studiecoach of gebruik maken van online tools. Dit kan je helpen om toch een juiste keuze te maken!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!