Sven Pichal: "Van politici die zich verzetten tegen homorelaties, vraag ik me af hoe ze ermee omgaan als hun eigen kinderen zo zouden zijn"

dinsdag 24 september 2019 - 10:50
Anja Daems trok erop uit in Antwerpen samen met radiocollega Sven Pichal. Hij toonde haar de favoriete plekjes van zijn thuisstad en vertelde openhartig over zijn gezinsleven vroeger en nu.

Sven is intussen negen jaar getrouwd met Kristof. "We hebben elkaar leren kennen door het werk tijdens een uitzending van Radio 1, waarvoor ik de publieksopwarming deed." Samen hebben ze twee pleegkinderen, al was dat geen voor de hand liggende beslissing. "Het was nooit mijn droom om papa te worden. Toen ik op mijn zestiende aan mijn moeder vertelde dat ik op jongens verliefd werd, was het eerste wat ze zei: 'nu ga je nooit papa worden, en van al mijn jongens dacht ik dat net jij een goede papa zou worden.' Dat was eind jaren 90, wanneer het nog niet evident was dat homo's ook kinderen zouden kunnen hebben op een of andere manier. Toen het uiteindelijk wel gelukt was, was mijn moeder dan ook heel erg blij."

Bij pleegkinderen bestaat de kans dat ze terugkeren naar hun gezin. "We hebben er ons altijd op voorbereid dat het zou kunnen dat ze terug zouden vertrekken. En we zeiden altijd dat we het wel zouden aankunnen. Maar ik zou het mij nu niet meer kunnen voorstellen dat ze plots op hun vijftiende weer zouden vertrekken."

"Toen er eindelijk weer wat zonlicht in hun leven kwam, moest ik vertellen dat ik homo was"

Op zijn zestiende vertelde Sven thuis dat hij op jongens verliefd werd. Geen makkelijk nieuws om te brengen vond hij zelf. "Ik kom zelf uit een heel groot gezin met heel wat jongens. Ik had het gevoel dat mijn ouders al veel zorgen hadden, want aan iedereen was er wel iets. (lacht) Mijn moeder was net opnieuw getrouwd. Zowel zij als haar nieuwe partner hadden allebei hun partner verloren aan kanker. Er waren al zoveel zorgen geweest. En toen er dan eindelijk weer wat zonlicht in hun leven kwam, moest ik komen vertellen dat ik homo was. Het was ook nog eind jaren 90, de homo's die toen op tv kwamen, zag je alleen in 'Jambers'. Dus, in die zin had ik het er wel moeilijk mee om het te vertellen. In het begin maakten ze er zich ook wel zorgen over. Maar als je er achteraf op terug kijkt, waren het zorgen voor niks. Alles is goed uitgedraaid."

"Je kiest er niet voor om homo te zijn"

"Zowel mijn ouders als ik waren wel wat activistisch ingesteld. Zij zeiden ook dat ik niet bij de pakken moest blijven zitten over het feit dat homo's toen nog niet helemaal aanvaard waren in de samenleving. Ik heb dan ook wat mee aan de kar getrokken, ik ging mee de straat op en ik ging mee betogen."

Dat homo's ook anno 2019 nog niet door iedereen aanvaard worden, kan Sven moeilijk vatten. "Mensen beseffen niet hoeveel schade ze zo berokkenen aan de anderen. Als ik verkozen politici zich hoor verzetten tegen homorelaties, vraag ik me af hoe ze dan ermee omgaan als hun eigen kinderen zo zouden zijn. Je kan dat niet uitsluiten, want je kan er niet voor kiezen. Dat vind ik het strafste, dat mensen denken dat je ervoor kan kiezen, er zijn wel makkelijkere keuzes om te maken als je aandacht wil in het leven."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!