Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Taxidermist Nick Janssen: "Je kan vaak meer betalen voor een kleine luiaard dan voor een grote zebrakop"

wo 17 feb. - 2:33

Taxidermie, de kunst van het opzetten van dieren, is weer heel trendy. Taxidermist Nick Janssen van 'De Wonderkamer' merkt de groeiende populariteit ook, zo vertelt hij bij 'De Madammen': "steeds meer jonge mensen tonen interesse in opgezette dieren."
© Bron: De Wonderkamer

In België zijn er een twintigtal taxidermisten. Het is dus een heel speciaal beroep. Ook enorm delicaat want het is zeker en vast niet gemakkelijk. Nick Janssen is al enkele jaren bezig met het opzetten van dieren en is een beetje in de stiel gerold omdat zijn man ooit een opgezette pauw mee naar huis bracht: "Het was een redelijk duur exemplaar en daarom vroeg ik me af, kan ik dat zelf ook niet? Ik heb dan enkele opleidingen gevolgd en ineens breid je natuurlijk je verzameling enorm uit."

"De dieren worden niet zomaar hier in het wild geschoten", vertelt Nick meteen, "daar is een hele speciale markt voor, een apart circuit dat eigenlijk dode dieren aanbiedt. Dat kan van dierentuinen komen of van Afrika, heel uiteenlopend."

Huisdieren opzetten

Vele mensen linken taxidermie hoogstwaarschijnlijk aan het opzetten van huisdieren die jarenlang een trouwe vriend waren. Maar blijkbaar is dat toch niet makkelijk. "Huisdieren opzetten is vaak heel moeilijk omdat zij verschillende karaktertrekjes hebben die je als taxidermist niet kent. Je probeert die zo goed mogelijk eruit te laten komen aan de hand van foto's, maar vaak zit je er dan toch nog een klein beetje naast."

Huisdieren opzetten is vaak heel moeilijk omdat zij verschillende karaktertrekjes hebben die je als taxidermist niet kent.

— Nick Janssen

"Als we dieren binnenkrijgen uit ons eigen land zitten die meestal nog vol, als ze van het buitenland afkomstig zijn, dan blijft er enkel vel over. Als taxidermist moet je dus vaak eerst het dier villen, zodat enkel de huid overblijft. Dan moet je het vel looien, een heel arbeidsintensief proces, dat ervoor zorgt dat je een dier kan bewaren."

Zonder schedel

"Opgezette dieren bevatten geen schedel meer. Ze worden opgevuld met PU-schuim of houtwol of een andere stof. Dat hangt af van het soort dier. Voor elk dier bestaat er een ander product om het mee op te vullen. Houtwol is iets dat je zelf kan maken en kan perfect renderen als opvulling. De schedels maken we ook volledig schoon en die kan je dan apart kopen."

(On)betaalbaar?

Opgezette dieren zijn wel redelijk duur, dat is algemeen geweten. Het is natuurlijk ook handarbeid en er kruipt veel werk in. "We baseren onze prijzen op de werkuren en de zeldzaamheid van een dier. Zo kan het dat je meer betaalt voor een kleine luiaard dan voor een grote zebrakop. Luiaards zijn veel zeldzamer, dus ook moeilijker te verkrijgen voor ons en dat vel kost dan ook meer."

Als je interesse hebt om een opgezet dier te kopen, bewaar ze dan op kamertemperatuur in de woonkamer. Vermijd vochtige plaatsen, direct zonlicht en al zeker een zolderkamer. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet