Theatermaker Jaouad Alloul: "Mijn mama stierf op mijn vijftiende, ze heeft nooit geweten dat ik homo was"

vrijdag 25 oktober 2019 - 11:20
Theatermaker Jaouad Alloul staat momenteel op de planken met de theatermonoloog 'De meisje', waarin hij praat over hoe hij zich voelde als jonge, homoseksuele moslim. Op 20-jarige leeftijd trok hij de deur van het ouderlijk huis achter zich dicht en begon hij aan een zoektocht naar zichzelf.

"Ik had het gevoel dat ik heel mijn kindertijd en puberteit maar een beperkte versie van mijzelf kon zijn. Met mijn homo-zijn kon ik nooit echt naar buiten komen. Op mijn twintigste vond ik dat het tijd was geworden om voor mijzelf te kiezen en te springen. Ik wou proberen een identiteit te ontwikkelen die ik zélf kon definiëren, en ben het hele pad van homoseksualiteit en ook drag gaan opzoeken, om de lagen van mijn identiteit te gaan vinden. Dat had ik ook nodig als artiest, want anders zou ik niet de dingen durven doen op het podium die ik nu doe."

"In de islamitische cultuur is er nog altijd veel taboe rond homoseksualiteit. Mijn mama stierf op mijn vijftiende, zij heeft nooit geweten dat ik homo ben. Maar ze wist wel dat ik geen jongen-jongen was, ze wist dat ik heel fragiel was. Ze heeft mij ook opgevoed als een van de meisjes. Ten opzichte van mijn broers moest ik bijvoorbeeld wel mee thuis opruimen, poetsen en koken. Ze heeft het nooit geweten, maar ze wist wel dat ik niet zoals haar andere zonen was."

"In het Arabisch bestaat er geen woord voor homoseksualiteit"

9 jaar nadat hij het ouderlijk huis verliet, vertelde hij zijn vader over zijn geaardheid. "Het was heel apart. Ik geloof dat er in het Arabisch ook geen echt woord bestaat voor homoseksualiteit, dus ik heb echt heel simpel moeten uitleggen dat ik jongens leuk vind. We hebben er heel veel gesprekken over gehad, om tot de conclusie te komen dat mijn vader zei dat ik alles was wat hij had meegegeven qua normen en waarden, qua werkethiek. Dat homo-zijn begon meer en meer te vervagen. Hij besefte dat hij er niets aan kon veranderen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!