Therapeute Marianne Stevens: "Veel mantelzorgers worstelen met schuldgevoelens"

zondag 23 juni 2019 - 08:00
Vandaag is het Dag van de Mantelzorg. Deze symbolische dag wil alle mantelzorgers in de bloemetjes zetten die met overgave zorgen voor een persoon die hen nauw aan het hart ligt. Wat vaak vergeten wordt is dat ook de mantelzorgers zelf nood kunnen hebben aan ondersteuning. Marianne Stevens spreekt uit ervaring, want zij geeft therapie aan mantelzorgers.

Marianne Stevens ondersteunt mantelzorgers die zorgen voor mensen met dementie. "Ik ben zelf altijd mantelzorger geweest voor mijn moeder. Sinds mijn twaalfde had mijn moeder zware rugproblemen. Mijn omgeving probeerde het voor mij altijd zo licht mogelijk te maken, maar het was wel iets waar ik altijd mee inzat."

Marianne ondervond zelf hoe belangrijk communicatie is wanneer je een zorgbehoevend familielid hebt. Vaak wordt informatie achtergehouden, terwijl praten net van groot belang is. "Het is echt belangrijk dat je gesprekken voert en dat je vertelt wat er gaat gebeuren."

Toch ondervindt ze dat er nog een groot taboe bestaat rond dementie. "Het wordt nog erg vaak stilgezwegen. Wat maakt dat de eenzaamheid nog groter wordt, want je kan er niet over praten."

In haar praktijk bemiddelt ze ook tussen familieleden, want die gaan er onderling dikwijls anders mee om. "Bijvoorbeeld, de dochter die wekelijks langskomt, ziet geen groot probleem bij haar dementerende moeder, terwijl de dochter die de mantelzorg op zich neemt dagelijks geconfronteerd wordt met wat er allemaal niet meer gaat. Zo kan er een conflict ontstaan en dan is het vaak nodig om te bemiddelen over hoe de zorg verder wordt aangepakt." 

Veel mantelzorgers kampen met een schuldgevoel.

"Veel mantelzorgers kampen met een schuldgevoel. Zij zijn gezond en ze willen graag eens een weekendje weg, maar het blijft in hun hoofd spoken. Het is heel moeilijk om los te laten en los te koppelen." 

Bovendien beseffen veel mensen niet dat ze aan mantelzorg doen. "Je moet eerst al herkennen dat je zelf een mantelzorger bent. Mensen willen graag tot het einde voor iemand zorgen, terwijl dat erg moeilijk is om vol te houden."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!