Thomas Vanderveken: "Ik heb van mijn vader ontzettend veel liefde gekregen en ik ga die liefde nu doorgeven aan m'n zoon"

zondag 5 januari 2020 - 16:38
Thomas Vanderveken neemt Anja Daems mee naar een zeer bijzondere plek: de ingang van Het Imeldaziekenhuis. Een plaats waar het begin en het einde van 'een leven' soms samenkomen.

“We staan op het kruispunt waar de belangrijkste dingen van m’n leven gebeurd zijn. Mijn vader kreeg hier het nieuws te horen dat hij dodelijk ziek was en mijn grootmoeder is hier gestorven. Maar: mijn zoon werd hier geboren. En mijn volgende kindje hopelijk ook. Dat zijn belangrijke momenten in een mensenleven en dat heeft zich allemaal op deze plek afgespeeld”, zegt Thomas Vanderveken aan Anja Daems.

Gemis 

Anja vraagt zich af of Vanderveken zijn vader niet mist, zeker nu hij zelf vader is geworden. “De avond toen mijn vriendin Véronique moest bevallen, ging ik nog snel iets uit de auto halen op de parking. Het was zo'n nacht waar de wolken snel voorbij de maan schoven. Ik heb toen naar die maan gekeken en gedacht: 'dat is diezelfde maan als de maan waar ik naar keek toen mijn vader stierf.' Thomas zijn vader, Ugo Prinsen, stierf aan longvlieskanker ten gevolgde van blootstelling aan asbest. Toen de vader van Thomas de diagnose kreeg, had hij nog één jaar en half te leven. Samen met zijn moeder en broer heeft hij ingestaan voor de zorg van zijn vader. "Ik heb van mijn vader ontzettend veel liefde gekregen en ik ga die liefde nu doorgeven. Dat heb ik toen beslist op die parking, op die manier kon ik er een beetje vrede nemen dat hij niet bij de geboorte van mijn zoon was.”

Grootste angst 

“Ik heb een nieuwe grootste angst”, vertelt Thomas aan Anja. “Sinds ik kinderen heb, zit mijn hart niet meer in m’n borst. Het loopt op 2 voetjes rond en heet Otto. Mijn grootste angst is dat er mij iets overkomt, zodat ik niet meer voor hem kan zorgen. Of dat er hem iets overkomt, zodat ik hem kwijt ben. Nu ik een kind heb, is mijn eigen leven ook belangrijker geworden.” Vanderveken ziet dit als een cadeau dat je van je kind krijgt, je gaat je eigen leven nog meer naar waarde schatten eens je vader bent.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!