‘Thuis’ toont de gevolgen van spoorlopen

donderdag 20 juni 2019 - 09:01
daar is de trein...
Thuis doet het opnieuw: een maatschappelijk thema verwerken in de verhaallijn. Deze keer zetten ze het fenomeen spoorlopen in de kijker. En hoe!

In de aflevering van donderdag spijbelen Joren, Stan en Boris en gaan ze helemaal het slechte pad op. Nadat Bill een telefoontje van de school krijgt dat zijn zoon er niet is, gaan hij en Frank op zoek naar de jongens. Het wordt een hopeloze en lange zoektocht, maar uiteindelijk zien de twee de jongens zitten naast een spoorweg, al drinkend. Vol ontzetting spurt Bill naar zijn zoon – en hoort het belsignaal van de sporen niet…

Terwijl de slagboom naar omlaag gaat, snellen Stan en Boris nog over de sporen om Bill af te schudden. Joren twijfelt. Bill roept zijn zoon toe: ‘Niet doen!’ Maar Joren loopt toch, wankelend van de drank, onder de slagboom door richting de sporen. Helaas verliest hij zijn evenwicht en valt hij - tot afgrijzen van zijn vader, Stan en Boris - op de sporen neer. Bill spurt naar hem toe door de gesloten slagboom, de razende trein nadert…

Bekijk hieronder het bewuste fragment

Loading video...

Dit was een van de spectaculairste en spannendste Thuis-opnames die ik de voorbije 23 jaar meegemaakt heb. De trein die met een rotvaart voorbij me reed, was wel beangstigend. Die kracht, dat lawaai, dat niets ontziende...

Pol Goossens (Frank)

Samenwerking tussen Thuis en Infrabel

Infrabel zorgde ervoor dat de opnames op de sporen en met de trein in een veilige omgeving konden gebeuren: de opnames vonden plaats in Jemeppe-sur-Sambre op sporen die door Infrabel speciaal ter beschikking werden gesteld. 

Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel: “Kijkers van Thuis weten dat maatschappelijke thema’s regelmatig aan bod komen in deze populaire reeks. Sensibiliseren in de best bekeken tv-reeks van Vlaanderen, dat is een kans die we niet wilden missen. Als er door deze bijzondere samenwerking, tussen openbare zender en spoorinfrastructuurbeheerder, nog maar één slachtoffer van spoorlopen kan vermeden worden, is onze missie geslaagd.”

vader helpt zoon recht

Groot probleem

Spoorlopen is en blijft een groot probleem. Dit jaar waren er van januari tot mei al 353 meldingen van spoorlopen, met één dode en drie zwaargewonden tot gevolg. 

Spoorlopers veroorzaken daarnaast gemiddeld 6 uur vertraging per dag voor het treinverkeer. In 2018 waren er 768 gevallen van spoorlopen, met 4 dodelijke slachtoffers en 6 zwaargewonden. 

Ook aan overwegen wordt er niet genoeg opgelet: van januari tot mei 2019 waren er 21 ongevallen, met 4 dodelijke slachtoffers. Vorig jaar waren er 38 ongevallen aan overwegen met 9 dodelijke slachtoffers en 3 zwaargewonden. Er is dus geen twijfel dat spoorlopen nog steeds een groot maatschappelijk probleem is.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!