Tips om goeie selfies te maken

vrijdag 1 december 2017 - 12:29
Vicky Bogaert is fotografe van beroep en weet dus alles van goeie foto's maken. Met een traditioneel toestel, maar ook met de smartphone. En dus heeft ze een boek geschreven om ons te helpen om betere foto's te maken met je smartphone: “De Phonetograaf”.

Meest gemaakte fouten

Zoomen 

Inzoomen mag echt niet met smartphone! De zoomfunctie op je smartphone is eigenlijk bedrog… Je zoomt niet echt in met je smartphone, maar je knipt een stukje uit de foto en die wordt vergroot en “opgeblazen”. Dus: een slechte foto. 

Lichtmeting 

Als je een foto neemt met je smartphone zal die automatisch de lichtmeting regelen. Maar veel mensen weten niet dat ze hun lichtmeting zelf heel simpel kunnen doen, door gewoon op het scherm te tikken op het onderwerp of voorwerp dat je wil fotograferen. Daardoor zullen de details op je foto veel beter uitgelicht zijn. 

Bijvoorbeeld, je wil een foto nemen van de ondergaande zon aan zee. Je richt de camera van je gsm naar die ondergaande zon. Je gsm gaat daar niet ideaal op reageren als je dan een foto neemt. Door op op je scherm dan op die zon te tikken en dan even naar onder te vegen om de lichtsterkte minder te maken. Op die manier benadruk je de dramatiek in de wolken. 

(Lees verder onder de foto)

Tips om de perfecte selfie te maken

Een goeie selfie maken is niet evident. Waarom? En hoe maak je er het beste van?

1. De selfie lens fotografeert altijd in lage resolutie. Die lens is sowieso minder goed dan de lens aan de achterkant van je smartphone. 

2. Door de selfie lens komt ook weinig licht binnen omdat ze kleiner is. En als er in smartphone weinig licht binnen krijgt dan krijg je snel ruis op je foto… 

3. De afstand: wil je een goede selfie nemen dan moet je je arm zo ver mogelijk uitstrekken. Probeer om zeker 1 meter afstand te houden. Maar meestal ga je je arm iets plooien waardoor je toestel té dicht bij je gezicht komt te staan en de lens het beeld van je gezicht gaat uitrekken. Je arm volledig strekken is dus de boodschap. 

4. Kijk echt IN de lens, niet naar het scherm. Veel mensen kijken dus naar het schermpje als ze een selfie nemen. Het resultaat is een foto waarop het lijkt dat je alsof je scheef kijkt. 

5. Zoek het licht op. Ga aan een raam staan, zodat het licht op je gezicht valt. Hoe meer licht op je gezicht, hoe frisser je er uit ziet! Weetje: Kim Kardashian heeft een smartphonehoesje met ingebouwde ledlampen. Zo valt het licht altijd mooi op haar gezicht. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!