Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Tips van technologiejournalist Cédric Van Loon om een paasfeest te houden met de hele familie via een videocall

vr 10 apr. - 0:34

Zou jij normaal nu zondag ook op een paasfeest hebben gezeten? Dat gaat nu niet. Er zijn wel leuke alternatieven met de hele familie: digitaal aperitieven, videobellen, … Zo kan iedereen toch een beetje deel uitmaken van het paasfeest dat er zondag aankomt. Hoe gaat dat dan concreet in zijn werk? Dat vroeg Anja Daems in ‘De Madammen’ aan technologiejournalist Cédric Van Loon.

De kleinkinderen die videobellen met de grootouders is al ingeburgerd. Dat werkt één op één. Je kan ook wel met het hele gezin of de hele familie samen bellen. Cédric Van Loon legt uit: “Het hangt er vanaf met hoeveel mensen tegelijk je dat wil doen. De meest gemakkelijke manier is via een dienst zoals Whats App of FaceTime voor mensen die Apple gebruiken (dat staat al op hun toestel). Als je FaceTime wil gebruiken, zorg er dan voor dat iedereen een Appletoestel heeft. Anders valt de persoon met het Androidtoestel uit de boot. Met Whats App kan je tot 4 mensen tegelijk videobellen, met FaceTime is dat tot 32 personen. Dat is veel!

 

Bel via je laptop

“Er zijn verschillende diensten waarvan je gebruik kan maken. Dan denk ik aan Zoom of Skype, dat zijn de belangrijkste. Ze gaan al lang mee en worden nu ook massaal gebruikt. Iedereen is aan het video-vergaderen. Ik raad meestal wel aan om te videobellen via een computer. Op je smartphone is moeilijker, want je hand trilt en dat merk je aan het beeld… De ene houdt zijn telefoon rechtop, de andere horizontaal. Dat zorgt voor een wisselende ervaring. Een laptop is voor iedereen dezelfde oriëntatie en die blijft ook stabiel op tafel staan. Dat is een aangenamere ervaring voor iedereen die naar het beeld kijkt.”

Kies een scheidsrechter

“Het belangrijkste is dat je iemand als scheidsrechter aanduidt. Eén iemand die alles regelt. Hij is degene die er technisch gezien het meest van weet”, gaat Cédric Van Loon verder. “Hij maakt een account aan bij Zoom of bij Skype, en zorgt dan voor een link. Die stuur je door naar je familieleden, zij moeten maar gewoon duwen op de link. Dan werkt alles.”

 

“Als je niet honderd procent zeker bent dat alles juist staat, vraag je best al eens van tevoren om 5 minuutjes eerder alles te testen. Werkt alles? Moet ik iets veranderen? Van zodra dat iedereen samen komt, en er moeten nog technische problemen opgelost worden, dan is dat heel vervelend.”

Als je niet honderd procent zeker bent dat alles juist staat, vraag je best al eens van tevoren om 5 minuutjes eerder alles te testen.

— Technologiejournalist Cédric Van Loon

Veiligheid

“Het is belangrijk dat degene die de call start, aanduidt dat je sowieso altijd goedkeuring moet geven voor je iemand ‘binnen’ laat. De scheidsrechter zelf kan zien wie er binnenkomt en klikt op oké. Dan zit iedereen veilig en zeker in de call. Als je echt twijfelt, kan je ook een wachtwoord aanmaken. Dan ben je nog zekerder.”

 

Cédric Van Loon geeft nog een laatste tip: "praatbox.be is een nieuw Belgisch initiatief. Dat is een aanrader moest je iets willen organiseren en je hebt geen techneut in de familie!”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet