Toon Hermans 20 jaar overleden in 2020. Zoon Maurice: "In mijn nieuwe show zit een gedicht over ons afscheid"

donderdag 5 september 2019 - 11:45
Maurice Hermans
20 jaar na het overlijden van Toon Hermans brengt zijn zoon Maurice een nieuwe voorstelling naar Vlaanderen.

Wat ruist er door het struikgewas? Dat was de vraag die luisteraar Louise zich stelde. Anja Daems vroeg het aan Maurice Hermans, de zoon van Toon. "Het is een heel klein dun dingetje, maar meer kan en mag ik er niet over vertellen. Anders verraad ik het mysterie van mijn vader."

In 2020 is het 20 jaar geleden dat Toon Hermans overleed, één van de grootste woordkunstenaars van zijn tijd. Maurice: "Toen mijn vader stierf, was ik bij hem in het ziekenhuis. Het was een heel vredig moment. In mijn nieuwe show heb ik daar een gedichtje over gemaakt."

Zo vader, zo zoon

Maurice heeft zelf vaak met zijn vader op het podium gestaan. In 1974 stond hij met de legendarische Noormannenhelm en wat hoeden in een doos naast Toon. "Het allermooiste moment was dat ik in 1988 samen met mijn vader het lied 'Altijd zal ik van je houden' gezongen heb. En die titel heb ik ook aan mijn nieuwe theatershow gegeven."
Toon liet Maurice vrij in wat hij tijdens de shows wou doen en niet wou doen. Hij wou zijn zoon niet als zijn opvolger beschouwen.
"Hij zag dat ik een bepaalde klik had met het publiek, als ik naast hem stond. 'Ga je gang! Als ik er niet meer ben, kijk ik wel op mijn wolk naar jou.', zei hij."

Ga je gang! Als ik er niet meer ben, kijk ik wel op mijn wolk naar jou.

Toon Hermans

Strenge vader

Toon was een heel strenge vader. Maurice vond dat niet erg. "Het was zijn show. Als iemand zijn best niet deed, werd hij daarop afgerekend."
Thuis was Toon heel erg bezig met zijn vak. Hij hield zich niet bezig met het huiswerk van de kinderen. Hij kwam wel kijken naar de voetballende en tennissende Maurice. "Dat was ontspanning voor hem."

In de voetsporen

Maurice staat nu in de voetsporen van zijn vader op het podium. Maurice heeft het 15 jaar niet aangedurfd om een show te maken. "Want ik heb teveel respect voor wat hij deed."
Aan het begin van de show zegt Maurice altijd: "Als ik u vanavond met de glimlach naar huis kan sturen, ben ik meer dan tevreden."

Altijd zal ik van je houden

In de nieuwe show "Altijd zal ik van je houden" zingt Maurice Hermans de liedjes van zijn vader. Er zitten ook bestaande liedjes in de voorstelling die Maurice bewerkt heeft. Wie mooie gedichtjes verwacht, zal niet op zijn honger blijven zitten. Maurice Hermans vertelt eveneens hartverwarmende anekdotes uit het leven van Toon. 

"Altijd zal ik van je houden" is een mengeling van Toon en Maurice.

Zondag 8 september komt Maurice Hermans naar zaal Elckerlyck in Antwerpen met "Altijd zal ik van je houden".

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!