Topdokter Danny De Looze: "Vrouwen hebben meer kans op constipatie dan mannen"

donderdag 19 september 2019 - 13:16
Van koning tot gewone mens: iedereen doet een kleine én een grote boodschap op het toilet. Toch is er een belangrijk verschil tussen hoe dat voor mannen en vrouwen verloopt, vertelt professor maag- en darmziekten Danny De Looze in 'De Madammen'.

"Vrouwen hebben meer kans op constipatie dan mannen. Een vrouw heeft de neiging om een toiletbezoek makkelijker uit te stellen dan een man. Als je naar het toilet moet, dan moet je alles laten vallen!" Ook fysiek is er een verschil. "Veel vrouwen spannen hun broek op rond hun knieën zodat ze de grond niet raakt wanneer ze op het toilet zitten. Ik had er als man nog nooit bij stil gestaan dat een broek op de grond vuil kan worden (lacht). Samen met het uitstelgedrag is die verkrampte houding op het toilet bevorderlijk om geen goede uitdrijving te hebben."

Er bestaat ook zoiets als een goede toilethouding. "Ideaal laat je je broek dus tot op de grond zakken. Een hurkpositie is ook heel bevorderlijk. Een voetbankje van 30 cm hoog zorgt ervoor dat je in een soort hurkpositie komt en dat is eigenlijk de ideale houding."

"Mensen die elke dag naar een fastfoodrestaurant gaan, produceren minder stoelgang"

We produceren met ons allemaal ook meer stoelgang dan vroeger. "We eten veel gezonder dan vroeger, we eten allemaal meer vezels en minder vetten, wat gezond is. Mensen die elke dag naar een fastfoodrestaurant gaan, zullen minder stoelgang produceren, dan mensen die elke dag veel vezels eten, zoals volkorenbrood en sla."

Bekijk het gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!