Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Topdokter Réginald Moreels over zijn humanitair werk: "Ik heb een groot stuk van mijn leven hier opgegeven, ik ben mijn gezin heel dankbaar"

ma 21 sep. - 2:39

Dokter Réginald Moreels opereert al 6 jaar in de buurt van Beni, in Oost-Congo. In het tv-programma ‘Topdokters’ zagen we hem operaties uitvoeren in de meest erbarmelijke omstandigheden. Wat je zag, is de absolute realiteit. “We hebben 2 kleine zuurstofapparaten. En dat voor een bevolking van 600.000 inwoners", vertelde hij bij 'De Madammen'.

Dokter Moreels was medeoprichter van Artsen zonder Grenzen in België en hij was ook jarenlang staatssecretaris voor ontwikkelingshulp. Nu zit hij in België door COVID-19, maar zodra hij weer mag vertrekken, is hij weg. “Het zou de negentiende keer zijn dat ik naar Oost-Congo reis. Mijn aanvraag als humanitaire hulp is negen weken geleden ingediend."

"Mijn aanvraag als humanitaire hulp is opnieuw ingediend"

"Ik leerde het gebied kennen toen ik zes jaar geleden mijn oudste zoon ging bezoeken. Die ging er een cacaofabriek oprichten. Een samenwerking met Dominique Persoone die de recepten leverde." Maar ze hoorden al snel dat hij dokter was, en hij is er beginnen opereren. De eerste drie operaties voerde hij uit in een oude slaapkamer. "Wat we veel zien, zijn kropgezwellen in de schildklier. Dat komt omdat gewoon keukenzout te duur is, dus kopen ze brutozout, maar daar is een tekort aan jodium in. Daardoor krijg je een overactiviteit van de schildklier waardoor je kropgezwellen krijgt, en die moeten geopereerd worden." 

Elklijden is een lijden.

Het verschil tussen de twee werelden is enorm. "Iemand die hier familiale problemen heeft of depressief is: die problemen beschouw ik als even belangrijk als iemand die daar in Congo moet vechten om te overleven. Want elk lijden is een lijden."

Hij rebelleert wel tegen de kloof die groter wordt tussen rijk en arm: “Daar maak ik me boos in, al helpt het niet. Maar ik revolteer daartegen. De kindersterfte en de moedersterfte is achteruit gegaan, maar de kloof tussen arm en rijk is niet aan het dichten, integendeel: ze blijft groeien."

"Het woord cynisme is me wel vreemd. De dag dat je cynisch wordt, dan moet je je humanitaire engagement loslaten. Want er zijn twee gevoelens die voor mij en de maatschappij verschrikkelijk zijn: dat is cynisme en onverschilligheid. En ze zijn alle twee even schadelijk. Want onverschilligheid is ook een vorm van medeplichtigheid."

"Ik heb een groot stuk van mijn leven hier opgegeven"

"Ik droom ervan om een chirurgisch opleidingscentrum op te starten: een kwaliteitsvol chirurgisch opleidingscentrum voor 1 miljoen mensen. Ik doe dus verder zolang ik leef. Ik wil mijn biologische leeftijd niet aanvaarden. Ik ben mijn echtgenote en kinderen ontzettend dankbaar. Ik kan niet anders, want ik was geen aanwezige echtgenoot en vader."

"Ik heb een groot stuk van mijn leven hier opgegeven, mijn gezin, mijn vrouw, mijn kinderen. Ik ben hen heel dankbaar voor wat ze mij gegund hebben. Ik heb weinig verwijten gekregen ondanks het feit dat ik er niet veel was. Telkens ik vertrek op de luchthaven vallen er tranen. Maar ik kom altijd terug. Ik heb dat ook nodig, ik moet kunnen komen en gaan."

Réginald Moreels schreef zijn levensverhaal neer in het boek ‘(Top) dokter met een roeping’. Wie het project van Reginald Moreels wil steunen, kan terecht op de website van Unichir.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet