Tranen over Mortsel

woensdag 4 april 2018 - 12:15
Op 5 april is het 75 jaar geleden dat Mortsel gebombardeerd werd door Amerikaanse bommenwerpers. Historicus Pieter Serrien schreef er het boek ‘Tranen over Mortsel’ over.

Op 5 april 1943 droppen Amerikaanse bommenwerpers 600 bommen boven Mortsel. De vliegtuigfabriek Erla, die op dat moment in handen van de Duitsers is, is het doelwit. Slechts een 5-tal bommen raken de fabriek. De drukke woonkern in de wijk Oude God krijgt de volle laag. Balans: 1259 vernielde of zwaar beschadigde woningen, 1342 gewonden en niet minder dan 936 doden, onder wie 209 kinderen.

Pieter Serrien interviewde voor zijn boek samen met tweehonderd scholieren uit Mortsel evenveel getuigen van het bombardement. Zij waren de jeugd van toen en zijn nu de laatste getuigen van het zwaarste bombardement in de Belgische geschiedenis. ‘Tranen over Mortsel’ gaat niet over de grote oorlogspolitiek of militaire strategieën, maar vertelt het verhaal van de mensen die het meemaakten.

Bekijk hier het gesprek met Pieter Serrien

Herdenkingsmonument

De 936 slachtoffers hebben ook elk een plaats gekregen op het Mortselse Stadsplein. De leerlingen van het GTI van Mortsel maakten een speciale herdenkingsmuur, die sinds kort op Stadsplein staat. Daarin staan 936 doosjes, iets minder dan een derde met een foto erop. Mortselaars en mensen uit andere gemeentes worden uitgenodigd om een doosje mee te nemen naar huis. In het doosje kan je persoonlijke teksten, tekeningen, gedachten… steken. Daarna breng je het terug. De herdenkingsinstallatie zal daarna een vaste plaats krijgen op het ereperk in Mortsel-Dorp. Meer info vind je op de blog van Pieter Serrien.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!