Vanaf wanneer praat je met je dochter over haar eerste menstruatie?

vrijdag 29 januari 2021 - 11:45
Heb jij nog herinneringen aan die eerste keer ? Hoe ging je om met je eerste menstruatie? Of hoe was het om bijvoorbeeld de broer te zijn van een huis vol zussen die hun maandstonden kregen? Het onderwerp is (spijtig genoeg) nog steeds taboe. Sofie Vanherpe schreef er een boek over, 'Period Talks', en geeft tips over hoe je het onderwerp het best bespreekbaar maakt.

Luisteraar Evelien Paelinck heeft een dochter van 3 jaar oud: “De wc-deur staat vaak open, want ik word nog vaak vergezeld op het toilet. Als ik mijn regels heb, ben ik bang dat mijn dochter het zou zien. Is dit een goede reactie? Vanaf welke leeftijd kan je je dochter inlichten? Het volledig verstoppen wil ik ook niet, maar hoe pak ik dit aan?”

Kinderen vragen wat ze aankunnen: “Ik vind het een heel goed idee dat je je wc-deur laat openstaan. Zo zien je kindjes al van jongs af aan dat mama soms wat bloed verliest. Ik praat er met mijn dochter over sinds ze 10 jaar oud is. Zelf geeft ze aan dat ze er niet te veel over wil praten, maar ze neemt dit wel een stukje mee. Als de communicatie met je kinderen open is, kan je zelf aanvoelen wanneer je erover begint of wanneer zij erover willen praten.”

Meer informatie lees je in het boek ‘Period Talks’ van Sofie Vanherpe.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!