Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Vanaf welke leeftijd is je kind muzikaal?

ma 19 mrt. - 8:30

Nogal wat ouders vinden het fijn als ze voelen dat hun kind muzikaal talent heeft, maar de vraag is maar of dat zo is, en àls het zo is, hoe je daarmee moet omgaan.
kleine rappers

Nogal wat ouders vinden het fijn als ze voelen dat hun kind muzikaal talent heeft, maar de vraag is maar of dat zo is, en àls het zo is, hoe je daarmee moet omgaan.

De Madammen praten erover met klinisch psychologe Katrien Verstraeten, coach van de kandidaten van Junior Eurosong.

kleine rappertjes

kleine rappertjes

Vanaf welke leeftijd kan je inschatten dat je kind muzikaal artistiek is ?

Daar kan je geen leeftijd op plakken. Omdat talenten zich op verschillende leeftijden ontwikkelen. Zingen wordt al in de kleuterklas gedaan, terwijl bv. viool spelen iets is wat je niet zomaar kan ontwikkelen of zomaar te weten komt dat je er talent voor hebt. Als het iets is, wat vaker in het dagelijks leven voorkomt dan zal je het talent uiteraard sneller ontdekken.
Het is ook moeilijk voor ouders om artistiek talent in te schatten. Veel ouders overschatten de capaciteiten van hun kind. En vinden hun kind fantastisch in alles wat het doet. Het is eerder een coach die het talent van een kind gaat ontdekken, omdat zij in vergelijking met ander kinderen kunnen inschatten hoe getalenteerd dat kind juist is.
Het moet dus van externe personen komen, zij kunnen alles beter inschatten. Mensen die er vaak mee bezig zijn, hebben hier een beter oog voor.
Als je ontdekt dat je kind talent heeft, hoe ga je daar als ouder het best mee om? Hoe kan je jouw kind begeleiden?
Best zoek je een evenwicht tussen wat je zelf wil en wat je kind wil.
Als je kind zelf vraagt: “mag ik meedoen met dat theaterstuk of die musical?”, dan kan je dat als ouder ondersteunen. Kijk naar de houding van je kind zelf: heb je eerder een verlegen kind dat goed kan zingen, doe dan niet mee aan zo'n talentenshow. Dan ga je een kind z'n talenten niet ontwikkelen, maar eerder forceren.
Het is ook belangrijk om te kijken naar de interesses van je kind. De taak van de ouders is de kinderen hierin te begeleiden, maar het initiatief moet van het kind komen.
Vanaf welke leeftijd zoek je het best professionele ondersteuning of begeleiding voor je kind?
Muziekschool en dansschool is niet alleen voor kinderen met talent, dit is voor alle kinderen om hun algemene ontwikkeling te ondersteunen. Het belangrijkste is om te merken dat je kind ook plezier beleeft aan deze extra zaken.
Meestal beginnen deze scholen rond de leeftijd van 6 à 7 jaar, vanaf het eerste leerjaar. Vóór deze leeftijd hebben kinderen nog niet echt de behoefte om dingen in clubverband te doen. In een tweede kleuterlas is het belangrijk dat een kind nog echt kind is. Ook cognitief zijn kinderen er nog niet klaar voor...
Kijk ook specifiek naar je kind. Is de muziekschool eerder inspanning of ontspanning? Ik denk dat veel kinderen daar geen behoefte aan hebben. Ze hebben al genoeg aan naar school gaan: leren lezen, leren schrijven,… Maar sommige kinderen kunnen zich hier wel volledig in uitleven.
Het is belangrijk om er op jonge leeftijd mee te beginnen, maar het moet ook ontspanning en plezier bieden!
Mag je je kind van school afhalen om het volledig voor zijn talent te laten gaan?
School is er niet zomaar. Het biedt het kind een vaste dagstructuur en routine. En naast de intellectuele bagage die het er opdoet is er ook nog zoiets als sociale contacten, vriendschappen leren beoefenen...
Wanneer je kinderen uit die routine haalt en op jonge leeftijd in een wereld met minder structuur plaatst zijn zij daar niet altijd klaar voor. Want wat doe je als je kind op termijn zegt: "ik ben het beu, ik wil iets anders doen."
Dan heb je de toekomst van het kind een stukje verspeeld omdat je alleen op de carrière hebt gemikt…Natuurlijk is het goed, dat je er van jongs af aan mee bezig bent, maar er bestaan genoeg mogelijkheden waarvoor binnen de opleiding wel genoeg plaats is. Bijvoorbeeld in het kunstonderwijs: daarr zijn voldoende opties in plaats van je kind van school te halen.
Wat mag je als ouder niet doen?
Er is een groot verschil tussen je kind naar de muziekschool sturen en het aan een musical te laten deelnemen of junior Eurosong... Bij 2 of 3 uren muziekschool in de week is er zeker geen probleem als dit je kind ondersteunt. Maar je mag je kind zoiets niet opleggen. Zolang het voor het kind een fijne hobby blijft is er geen probleem.
Als je jouw kind aan een groter project laat deelnemen, heb je als ouder een aantal belangrijke taken. Je moet positieve feedback geven aan je kind, en hou het met beide voeten op de grond.
Hoe is het voor het kind zelf om op jonge leeftijd met druk, stress en verwachtingen om te gaan?
Kinderen op te jonge leeftijd dingen laten doen waar veel stress bij komt kijken is niet goed. Kijk maar naar Eurosong for kids. Een aantal jaar geleden was de minimumleeftijd 8 jaar, maar dan hebben ze gemerkt dat 8 jaar veel te jong is om met zoveel druk en stress om te gaan. Nu mag men pas deelnemen vanaf 10 jaar...
Op die jongere leeftijd heeft een kind zijn handen vol met leren lezen en schrijven… het moet aan al die verwachtingen voldoen. Natuurlijk moet je ook kijken naar het individuele kind, sommige kinderen van 8 jaar zullen dit wel aankunnen, andere van 12 dan weer niet… Maar ik ben toch geen voorstander van kinderen op te jonge leeftijd te laten omgaan met veel druk en stress.
Je kind moet verschillende eigenschappen bezitten, namelijk het moet het talent hebben. En het moet graag in de kijker willen staan, het moet expressief zijn, én tegen kritiek kunnen.
Je talent ontwikkelen en in de picture staan gebeurt met vallen en opstaan. Als je iemand hebt die zeer snel op zijn tenen getrapt is, gaat dit al snel zeer frustrerend worden... Het best heb je een kind dat van uitdagingen houdt en veel dingen wil bijleren.
Niet willen winnen, maar met het talent bezig zijn, dat moet de beloning zijn! Een beloning is ook dat het bij mensen kan zijn die dezelfde interesses delen... Bereid je kind ook voor op het feit dat vaak maar 1 iemand de winnaar kan zijn als ze aan een wedstrijd deelnemen. Wijs ze erop dat ze moeten genieten van alle momenten, om teleurstelling achteraf tegen te gaan.
Wanneer kinderen vroeg in de spotlights staan, hebben ze professionele begeleiding nodig?
Dit hangt er vanaf hoe ingrijpend de gebeurtenis is en op welke termijn die zich afspeelt. Als die over verschillende maanden loopt en zeer intens is, als er beoordelingen en beloningen bijkomen, dan is het wel belangrijk dat er begeleiding van een psycholoog is.
Het is belangrijk om iemand te hebben met een nuchtere kijk, die alles kan temperen en ook de ouders met beide voeten op de grond kan houden... Sommige ouders gaan helemaal mee op in de roes van de wedstrijd en dan is het zeker belangrijk dat iemand de situatie begrenst en de kinderen opvangt wanneer er een teleurstelling volgt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet