Veganist Sam De Bruyn: "Pizza is mijn favoriet"

dinsdag 9 oktober 2018 - 14:03
Oktober is de maand van het veganisme. Met Try Vegan wil de vegetarische organisatie EVA mensen aanmoedigen om 1 maand lang veganistisch te eten.

Maar wat is het verschil tussen vegetariërs en veganisten? Veganisten gaan nog een stap verder dan vegetariërs.

Een vegan voedingspatroon is helemaal vrij van dierlijke producten. Voor de hand liggende voorbeelden zijn vlees, vis, kip, zuivel (dierlijke melk, yoghurt, kaas, boter…), eieren, honing, gelatine en dierlijke bouillon. 

Radiopresentator Sam De Bruyn is een jaar geleden veganist geworden. Hij was al vegetariër, maar na een weddenschap met zijn echtgenoot - 2 weken proberen - bleek het zo goed mee te vallen dat ze gewoon zijn verder blijven doen. 

Al was de weddenschap niet het enige motief. Ook het ecologische aspect speelde een rol. Dierlijke producten hebben een grote ecologische voetafdruk: de CO2- en methaanuitstoot, bodemvervuiling, het hoge waterverbruik, ontbossing… de veeteelt en zuivelindustrie hebben een grote impact op de belangrijke milieuproblemen waar we mee geconfronteerd worden. 

Geen fundamentalist

Niet alle veganisten zijn even streng. Als Sam een tuin zou hebben, met kippen, dan zou hij hun eitjes zeker eten. "Je weet waar ze vandaan komen." 

En geen honing eten, dat vindt Sam zelfs belachelijk. "Want we hebben integendeel steeds meer bijen nodig als we meer plantaardig voedsel willen gaan consumeren en dus produceren."

Pizza: de favoriet

In de voorraadkast van Sam vind je veel peulvruchten, bonen en kikkererwten in het bijzonder. Ook noten zal je er altijd vinden. 

Maar zijn lievelingsgerecht is pizza. Want inderdaad, een pizzabodem is echt vegan, gemaakt met bloem, water en olie. 

Op zijn pizza legt Sam een witte saus van sojaroom met look, aardpeerschijfjes en rauwe champignons gemarineerd in olijolie en look.

Iets wat hij mist? 

Kaas! Dat is het moeilijkste. Er bestaan alternatieven, maar vegan kaas, dat is niet echt kaas, aldus Sam. "Daar mag de culinaire wetenschap dringend werk van maken!"

Alles over veganisme, recepten, de voorraadkast van een veganist en nog veel meer, ontdek je op de site van Try Vegan.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!