Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Vegetarisch en duurzaam koken in de studio

vr 23 nov. - 11:20

We kregen een oproep van Sandra uit Gent: haar 16-jarige dochter wil vegetariër worden. Zij doet het vooral voor het milieu, heel mooi is dat.
Dorien Knockaert kwam koken in de studio

We kregen een oproep van Sandra uit Gent: haar 16-jarige dochter wil vegetariër worden. Zij doet het vooral voor het milieu, heel mooi is dat.

Wij hebben beloofd aan Sandra en Roos dat we ook ons steentje gaan bijdragen: we hebben in de studio een echte veggie-kookworkshop geinstalleerd, met de hulp van mensen van Eva vzw, het Etisch vegetarisch alternatief: Nena Baeyens en Dorien Knockaert wijden ons in in de wondere wereld van het vegetarisme.

Alvast enkele recepten van Dorien

Armemensenrisotto met knolselder en paddenstoelen

Nodig

  • 1 ui, gesnipperd
  • enkele takjes tijm
  • flinke mespunt pimenton de la vera (kan je weglaten als je het niet hebt, maar het is leuk om te hebben)
  • 250 g risottorijst
  • 1/2 glas witte wijn
  • ca. 500 ml bouillon (je ziet pas tijdens het koken hoeveel je precies nodig hebt)
  • 200 g paddenstoelen, in stukjes (voorkeur voor oesterzwammen)
  • 300 g knolselder, in dobbelsteentjes
  • snuif gemalen korianderzaad
  • 150 g gekookte kikkererwten (of bonen)
  • 3 eetlepel sesamzaad
  • takje platte peterselie
  • olijfolie, zout, peper, citroen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 225°. Bekleed een bakplaat met zilverpapier (kan je nog wel een paar keer hergebruiken). Doe de knolselder in een kom met een scheut olijfolie, peper, zout en koriander. Roer goed om, zodat alle blokjes ingesmeerd zijn. Verspreid ze over de bakplaat en rooster ze zo’n 20 minuten, tot ze zwarte randjes beginnen te krijgen.
  2. Stoof intussen de ui met wat zout, tijm en pimenton de la vera in olijfolie, in een grote pan. Voeg de rijst toe en roerbak hem tot hij glazig wordt. Blus met witte wijn en voeg dan pollepel na pollepel bouillon toe, tot de rijst gaar is.
  3. Bak intussen de paddenstoelen met wat olie in een schroeiend hete pan. Mix de kikkererwten met een schepje bouillon en een scheut olie tot een puree.
  4. Rooster het sesamzaad in een droog pannetje tot de zaadjes beginnen te springen. Niet te veel laten verkleuren. Plet ze in een vijzel, met een theelepel grof zeezout. (Je kan ook kant-en-klare gomasio kopen in de biowinkel)
  5. Roer de kikkererwtenpuree onder de risotto. Hij moet mooi smeuïg zijn (op de foto ziet hij er wat droog uit, omdat hij daar al een nacht in de koelkast gestaan heeft). Voeg de knolselder en de paddenstoelen toe. Breng op smaak met peper, zout, citroen en olijfolie. Strooi er fijngesneden peterselie en sesam op.

anja kijkt verlekkerd toe

anja kijkt verlekkerd toe

Witlofsoep met peer en tempélardons
(de tempeh kun je rustig weglaten, als je er een beetje van gruwelt)

Nodig

Voor ca. 4 personen:

  • 1 middelgrote gesnipperde ui
  • 2 stronkjes witlof, grof gesneden
  • 1 heel grote of 2 redelijk kleine aardappelen, in blokjes gesneden
  • 500 ml bouillon, het liefst van groente (uit potjes vind ik Morga de beste)
  • ca. 20 g tempé, in dunne, korte reepjes gesneden
  • 1/2 peer
  • pimenton de la vera (gerookt paprikapoeder, verkrijgbaar bij Dille & Kamille of www.gekruid.be) - als je rooktempeh gebruikt ipv gewone, heb je geen pimenton meer nodig
  • zout, peper, olijfolie

Bereiding

  1. Stoof de ui glazig in wat olijfolie en voeg het witlof toe. Laat rustig stoven onder deksel, tot het witlof zijn lekkere zoete smaak ontwikkelt. (Makkelijk een twintigtal minuten. Geduld! Als het witlof hier niet lekker zoet wordt, zal de soep ook niet lekker zijn)
  2. Voeg de aardappel en de bouillon toe en breng alles aan de kook. Laat de soep sudderen tot de aardappelstukjes gaar zijn.
  3. Bak intussen de tempéstukjes in een flink bodempje hete olie (voor een gefrituurd effect). Laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje en strooi er royaal zout en pimenton op (beetje husselen zodat de smaak erover verdeeld raakt).
  4. Snijd de peer in heel dunne reepjes.
  5. Pureer de soep, pas indien nodig de dikte aan met extra bouillon (verdunnen) of extra kooktijd (indikken). Breng op smaak met peper en zout.
  6. Verdeel de soep over kopjes, kommetjes, coupejes of borden en garneer elke portie met flink wat peer en een beetje tempélardons.

Recept noedels met paddenstoelen en tofoe

Nodig

  • 250 g sobanoedels of rijstnoedels
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • sesamolie of arachideolie
  • 400 g shiitakes (of 200 g shiitakes en 200 g andere paddenstoelen), in dikke plakken gesneden
  • 250 g tofoe, droog gedept en in dobbelstenen gesneden
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 1 stengel citroengras, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 handjes zeer fijn gesneden savooikool, Chinese kool of paksoi (dunne reepjes) sojasaus (tamari of shoyu) (enkele eetlepels, naar smaak) geroosterde-sesamolie (ca. 1 eetlepel, naar smaak) (vind je in de Aziatische winkel of de bioshop)
  • 1/4 limoen of citroen

Bereiding

1. Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking en houd ze opzij.
2. Zet een wokpan op het vuur, zonder olie. Rooster er kort de sesamzaadjes in, tot ze beginnen te geuren. Houd ze opzij.
3. Verhit in dezelfde wokpan een royale scheut sesam- of arachideolie. Wacht tot de olie zeer heet is en roerbak er dan de paddenstoelen in. Tot ze bruine randjes krijgen en beginnen te garen.
4. Duw de paddenstoelen naar de rand, voeg wat extra olie toe en bak de tofoeblokjes, ook op een hevig vuur. Niet te snel omroeren, ze moeten een korstje kunnen vormen.
5. Voeg de gember en het citroengras toe en roerbak ze een minuut.
6. Temper het vuur en voeg de kool toe met de knoflook en de lente-ui. Roer alles om. Voeg de noedels toe en roer alles voorzichtig door elkaar. Breng de noedels fiks op smaak met sojasaus.

cover boek goed eten van dorien knockaert

cover boek goed eten van dorien knockaert

Meer info

Op de kookblog van Dorien Knockaert vind je nog meer lekkere veggiereceptjes http://jongesla.wordpress.com/

Meedoen aan kook het voort?
http://www.kookhetvoort.be/

Meer weten over Eva, het ethisch vegetarisch alternatief?
http://www.evavzw.be/

Meer weten over donderdag veggiedag?
http://www.donderdagveggiedag.be/wat_en_waarom

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet