Vicepremier Petra De Sutter over de omstreden anti-LGBTQ+ -wet: "De LGBTQ+ gemeenschap die er woont, zal slachtoffer worden van discriminatie, geweld en erger"

donderdag 17 juni 2021 - 11:12
In Hongarije werd de omstreden anti-LGBTQ+ -wet goedgekeurd. Vanuit heel Europa wordt er verbaasd gereageerd. Zo ook door onze Vicepremier Petra De Sutter. Zo lanceerde ze een oproep op Twitter waarin ze Hongarije een halt wilt toeroepen want de rode lijn is overschreden.

“In Hongarije is nu een wet gestemd die een beetje doet denken aan de wet die Poetin een aantal jaren geleden in Rusland heeft gestemd”, vertelt Petra De Sutter. “Men wil minderjarigen beschermen tegen het promoten en portretteren van homoseksualiteit of van mensen wiens gender niet overeenkomt met het geboortegeslacht. Het is een wet om kinderen te beschermen tegen pedofilie. Hen blootstellen aan concepten zoals homoseksualiteit of transgenders zou hen schade berokkenen.”

Op school mag er niet meer over gepraat worden, (mooie) poëtische films mogen niet meer op televisie komen tenzij het heel laat is, …: “Dat is bijzonder discriminerend voor een hele grote groep mensen. Wij hebben jarenlang gevochten voor hun rechten. In Polen, Rusland en nu dus Hongarije is er een omgekeerde beweging ingezet die al jaren aan de gang is. We bereiken hier nu een nieuw dieptepunt, omdat via een wet verankerd wordt dat het Hongaarse samenlevingsbeeld geen plaats biedt voor transgendermensen of mensen met homoseksualiteit.”

“Ik word hier enorm verdrietig van”

“Ik word hier enorm verdrietig en kwaad van”, vertelt Petra De Sutter. “Het raakt mij heel persoonlijk. Ik volg dit al vele jaren op: vroeger in de raad van Europa in het Europese Parlement en nu als Vicepremier in de federale Belgische regering. We stellen weer een volgende stap vast. Dat is de reden waarom we met heel veel collega’s vanuit de regering gereageerd hebben. Ik denk dat wij als België een signaal moeten geven binnen de Europese Unie dat wij als lidstaat dit niet kunnen aanvaarden, dat dit echt zeer problematisch is. Europa heeft dit al jaren lang niet aangepakt.” 

Wij hebben jarenlang gevochten voor hun rechten. In Polen, Rusland en nu dus Hongarije is er een omgekeerde beweging ingezet die al even aan de gang is.

Vicepremier Petra De Sutter

Straffen? 

“De middelen om dit aan te pakken zijn uiteraard zeer beperkt. Je kan hun stemrecht ontnemen in de Europese Raad, maar daar heb je unanimiteit voor nodig. Maar Polen en Hongarije gaan elkaar beschermen, dus je gaat nooit unanimiteit krijgen. De Europese regels laten niet toe om dermate ver te gaan. Wat men wel heel goed heeft gedaan de laatste jaren, is de ‘geldkraan’ gekoppeld aan het respecteren van de mensenrechten zoals die in de Europese wetgeving ingeschreven staan. Er zijn dus wel procedures mogelijk om te zeggen dat er een aantal financiële stromen naar Hongarije worden stopgezet of verminderd bij wat er nu gebeurt."

“Dit is een hele kwalijke evolutie, want de LGBTQ+ gemeenschap die in Hongarije woont, zal nu heel veel discriminatie ondervinden en slachtoffer worden van geweld en erger...” 

Bekijk hier het volledige gesprek: 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!