Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Vloeren in natuursteen

di 28 feb. - 9:00

Bij Eva uit Morstel starten binnenkort de verbouwingen. Ook de vloer is aan vervanging toe. Ze wil kiezen voor een natuurstenenvloer. Maar ze vraagt zich af voor welke soort ze het beste kiest?
vloeren in natuursteen
Bij Eva uit Morstel starten binnenkort de verbouwingen. Ook de vloer is aan vervanging toe. Ze wil kiezen voor een natuurstenenvloer. Maar ze vraagt zich af voor welke soort ze het beste kiest?
De Madammen krijgen advies van Geert Legein van de Federatie van Belgische Natuursteengroothandelaars.
Welke soort natuursteen kan je kiezen?
Dat hangt volledig af van de plaats waar je de vloer wil leggen. Als je naar een winkel gaat, is het belangrijk om te luisteren naar de raad van een specialist.
In een keuken ga je bv. niet kiezen voor een zachte kalksteen. Daar wordt de vloer enorm afgelopen en dat ga je op den duur zien. Ook in een badkamer neem je bijvoorbeeld beter een ruwere vloer, om uitglijden te voorkomen.
Zijn er veel soorten?
In België zijn er zo’n 150-tal soorten. Op wereldniveau zijn dat er meer dan 1000. Je hebt kalkstenen, leistenen, graniet, marmer...
De prijzen hangen af van de beschikbaarheid van het moment. Bevatten de groeven slechte lagen, dan zal er minder bruikbare steen kunnen gewonnen worden en zal het dus duurder zijn.
"Gepolijste" stenen of "gebeitste", wat is het verschil?
Dat heeft te maken met de afwerking en die kies je in functie van de toepassing. Is de steen gepolijst, dan loop je dat er na een tijd af. Tenzij het om een heel harde granietafwerking gaat.
Je kan kiezen voor een matte of gevlamde afwerking (behalve bij heel harde granietafwerking). Ook hier is heel belangrijk waar je de steen legt. Neem bv. geen gepolijste steen in de keuken of de badkamer. Een gepolijste steen is glad en de kans bestaat dat je erover gaat uitglijden. Beter is om te opteren voor een ruwere afgewerkte steen.
Wat zijn de voordelen van natuursteen?
Het gaat een heel leven mee. Stel dat het verslijt dan kan je het herslijpen voor een fractie. Dat slijpen is ook zonder stof, want dat wordt met water gedaan. Dat is een soort van machine met draaiende schijven. Eerst zal de steen dan grof worden en vervolgens fijner tot de gewenste oppervlakte is bekomen.
Een vloer van natuurstenen is ook heel ecologisch. Je hebt geen cement nodig. De steen wordt niet gebakken. Er komt enkel water aan te pas. Dat water wordt dan weer gefilterd en hergebruikt.
Kan vloerverwarming met natuursteen?
Het is een heel goed idee om vloerverwarming te gaan combineren met natuurstenen. Een natuursteen is nogal een koude steen. Vloerverwarming kan hierbij helpen. Het voordeel van een natuurstenenvloer is dat deze vloer van zodra deze opgewarmd is, lang zijn warmte zal houden.
Alle natuurstenenvloeren komen hiervoor in aanmerking. Het formaat van de steen speelt een belangrijke rol.
Kan je zelf een natuurvloer leggen?
Dat kan mits goede voorkennis maar is toch beperkt tot het lijmen van tegels. De chape is heel belangrijk. Het is belangrijk dat die goed gelegd is en niet schuin ligt.
De ondergrond moet droog en stabiel zijn, én stofvrij. Het beste is om te gaan werken met een plastiekfolie onder de tegels. Zodat er absoluut geen vocht bij kan.
Wat is een uitzetvoeg?
Uitzetvoegen houden rekening met de thermische uitzetting. Dat is niet veel, maar het gebeurt.
Als iets warm krijgt zet het uit in alle richtingen. Als er echter in alle richtingen wat tegen ligt kan dat niet. Gevolg: uw vloer gaat 'opstuiken' omdat het maar op die manier kan uitzetten.
Een uitzetvoeg is heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat je vloer kan bewegen en bijgevolg je vloer niet scheurt. Het is belangrijk om die op de juiste plaats te leggen en op voldoende plaatsen voegen te voorzien.
Het is ook heel belangrijk dat een vloer, voldoende tijd krijgt om uit te drogen. Gemiddeld zo’n 28 dagen. De eerste 2 tot 3 dagen mag je er ook zeker niet op lopen.
Kan je gebarsten stenen herstellen?
Als de barst echt groot is kan je die tegel er gewoon uithalen, en vervangen door een reservetegel.
Er zal natuurlijk wel een kleurverschil zijn tussen de reservetegel en de rest van de vloer, maar dat gaat voorbij. Een natuursteen leeft en na een tijdje zal ook deze nieuwe tegel verkleuren.
Moet je een natuursteen eigenlijk behandelen?
Het is niet nodig om met al te veel producten op de steen te gaan schuren en schrobben. Hoe mindere chemische producten, hoe beter. Het best is om een licht sopje te maken met een zachte zeep of detergent. Belangrijk is dat het gaat om een milde zeep.
Wat zijn vaak voorkomende problemen bij een vloer in natuursteen.
De problemen ontstaan het vaakst wanneer de stenen door de verkeerde mensen geplaatst zijn. Het werken met natuursteenvloeren is echt een ambacht. Tegenwoordig kan iedereen het doen.
Het is dus belangrijk om je vooraf goed te informeren. Referenties te vragen van de persoon die de natuurvloeren legt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet