Waarom blaffen de kleinste hondjes het meest? Chris Dusauchoit legt het uit!

woensdag 20 mei 2020 - 13:17
Wat wil je hond duidelijk maken wanneer hij begint te blaffen? Dierenkenner Chris Dusauchoit geeft advies om het geblaf van je trouwe vriend te interpreteren.

"Het zijn vaak de kleinste hondjes die het meest blaffen. Dat heeft ermee te maken dat we die hondjes er speciaal voor hebben gekweekt. Terriërs hebben we bijvoorbeeld geleerd om te jagen op andere dieren. Ze moeten dan in holen kruipen van bijvoorbeeld hazen en dassen, en daar lopen ze het risico om ingesloten te geraken. Ze werden daarom aangeleerd om te blaffen om de jager te alarmeren."

Hond als waakhond

"Je kan eigenlijk bijna stellen dat wij als mens honden hebben gefokt specifiek op het blaffen. Want wat ben je met een hond die niet blaft bij gevaar? Honden leven al zo'n 35.000 jaar bij ons, en je moet je maar eens inbeelden dat je vroeger ergens op een open vlakte sliep, met een hond naast jou die niét blafte wanneer er een gevaarlijke beer in de buurt was! We hebben van in het begin meer dan zeker honden gefokt op het blaffen, want daar kon je als mens je voordeel mee doen."

"De meest voorkomende blaf is een uit angst"

"Je zou denken dat blaffen een vorm van kwaadheid is, maar de meest voorkomende blaf is eigenlijk een uit angst. Dat is net zoals bij mensen, de grootste mond heeft vaak het kleinste hartje. Je hebt trouwens ook honden die niet blaffen, maar jodelen!"

Hoe kan je nu het onderscheid maken tussen de verschillende soorten geblaf? "Je moet luisteren naar de toonhoogte, de frequentie en de muzikaliteit van het geblaf, maar ook de lichaamstaal en de omstandigheden helpen je een stap vooruit in het interpreteren van het geblaf. Een hoge blaf wijst bijvoorbeeld op enthousiasme, maar gaat er bijvoorbeeld een grom vooraf aan een hoge blaf, dan weet je dat je hond boos is."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!