Waarom groeit haar op je hoofd sneller dan op je benen?

woensdag 7 april 2021 - 11:51
unsplash
Cathérine Vandoorne vraagt zich af wat het verschil is tussen het haar op je hoofd en op elders op je lichaam. Ze ging hiervoor ten rade bij dermatoloog Piet De Merlier.

"Het verschil in haargroei heeft alles te maken met de haarcylus. Zo bestaat de haarcyclus uit drie fases die heel bepalend zijn. Je hebt de anagene fase: de actieve groei, de katagene fase: een stilstand in de groei en de telogene fase: het uitvallen van de haren", legt dermatoloog De Merlier uit. "De anagene fase waarin je haar groeit, duurt veel langer op je hoofd dan op de rest van je lichaam. Dat verklaart waarom het haar op ons hoofd veel langer kan worden dan op andere delen van ons lichaam."

Als je te vaak je wenkbrauwen epileert, zal je na een periode geen wenkbrauwen meer hebben

Dr. Piet De Merlier

Geen eeuwig leven voor haarzakjes

"Onze haarzakjes maken voortdurend een cyclus door. Het aantal haarcycli is helaas beperkt waardoor je naarmate je ouder wordt dunner en minder haar krijgt. Ook heb je vrouwen die zo vaak hun wenkbrauwen epileren, dat ze na een periode geen wenkbrauwen meer hebben. Al de haarcycli die ze ter hoogte van de wenkbrauwen hadden zijn namelijk uitgeput. Opvallend is wel dat als je sterft met nog voldoende gezonde haarzakjes, je haar nog een paar dagen kan doorgroeien. "

Nog meer weetjes over je haar?

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!