Waarom het zo belangrijk is om het juiste speelgoed te kopen voor je huisdier

dinsdag 13 oktober 2020 - 15:36
Is het zinvol om speelgoed te kopen voor een hond of kat, willen we van dierenkenner Chris Dusauchoit weten.

“Zowel honden als katten moeten kunnen spelen. Als goede baas moet je ervoor zorgen dat ze hun natuurlijke gedrag kunnen tonen: jagen, vastpakken en bijten. Bovendien moeten jonge dieren hun tanden nog wisselen. Zij gaan in een bepaalde groeifase, net zoals een peuter, behoefte hebben om te bijten. Als je dan geen puppy-bijtspeelgoed voorziet, dan zullen je afstandsbediening en je schoenen eraan moeten geloven.”

Beter een rubberen bot dan een pluchen knuffel

Heel veel dierenspeelgoed sneuvelt als honden of katten ermee spelen. Chris Dusauchoit geeft toe dat hij zich ook al heeft laten vangen door de schattige, pluchen kippenknuffel in de winkel. “Ze blijven erin bijten tot het aan flarden is gerukt.” Bovendien kan een hond geen onderscheid maken tussen dieren- en kinderspeelgoed. “Inderdaad”, zegt Dusauchoit. “En als je hond LEGOblokjes opeet, dan moet je er rechtstreeks mee naar de dierenarts. Altijd opletten, dus.”  

Wat is degelijk en duurzaam dierenspeelgoed? “Je koopt best dingen die hondbestendig zijn,” zegt Chris Dusauchoit. “Je hebt bijvoorbeeld harde, rubberen botten die hol zijn. Je kan daar van alles in stoppen, van speciale smeersels tot hondensnoepjes. Honden ruiken dat er iets in zit. Ze kunnen uren zoet zijn met dat eruit te krijgen. Dat is trouwens ook ideaal speelgoed voor dieren die niet alleen kunnen zijn. Koop ook speelgoed op maat van je dier.”

Dierenpuzzels: spelen maakt slimmer

Van spelen worden dieren mentaal gestimuleerd en worden ze slimmer. Maak het voedingsmoment bijvoorbeeld niet per se makkelijk voor je huisdier. “De meeste mensen doen gewoon een portie eten in een bak. Heb je een hond of kat die zijn of haar eten snel opschrokt, dan bestaan er speciale kommen waarbij ze moeite moeten doen om het eten eruit te halen. In de zogenaamde antischrokbak moeten ze hun eten proberen te pakken met hun snoet of poot.”

“In het verlengde daarvan”, gaat Chris Dusauchoit verder, “bestaan er ook puzzels voor honden en katten. Vergelijk maar met kleuterpuzzels waar je dingen omlaag en omhoog kan schuiven. In een dierenpuzzel zit daar een snoepje onder. Zelf leren ontdekken stimuleert het brein van kat en hond.”

Leren uit het spel

Heel belangrijk bij honden en katten is dat ze leren uit het spel. “Een kleine pup die te hard bijt in zijn moeder, zal daar onmiddellijk voor afgestraft worden. Zo moet een baasje zijn pup of kitten ook opvoeden: als je huisdier te hard in je vinger bijt, dan moet je onmiddellijk stoppen met het spel. Negeren of stoppen met spelen is trouwens een aangename manier om dingen aan of af te leren. Beter dan de hardhandige aanpak.”

Dolfijnen en honden blijven spelen

Hoe komt het dat dieren zo graag spelen? “Daar is geen verklaring voor. Maar het is wel opvallend en verwonderlijk dat bepaalde dieren blijven spelen, ook op oudere leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan de mens: Waarom zou ik anders een Playstation hebben?” lacht Chris Dusauchoit. “Je ziet dat ook bij mensapen, walvissen, dolfijnen, honden, katten én sommige slimme vogelsoorten zoals kraaien. Er circuleren trouwens veel toffe filmpjes op Youtube van spelende kraaien. Je staat versteld van wat die dieren allemaal kunnen!”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!