Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Waarom huil ik sneller sinds ik kinderen heb?

do 27 sep. - 8:41

Linde Dewael vraagt zich af waarom zij en ook haar man nu emotioneler reageren op bepaalde situaties dan toen ze nog geen kinderen hadden.
moeder knuffelt zoontje

Linde Dewael vraagt zich af waarom zij en ook haar man nu emotioneler reageren op bepaalde situaties dan toen ze nog geen kinderen hadden.

"Vroeger moest ik bijna nooit huilen, maar dat is helemaal veranderd sinds ik kinderen heb. Ik reageer emotioneel totaal anders dan vroeger. Vooral bij het kijken van het nieuws of een film waar kindjes in voorkomen, kan me soms echt niet bedwingen."

"Maar hoe komt dat eigenlijk? Gebeurt er echt iets in het lichaam? Ik merk ook dat mijn man veel emotioneler is geworden. Ik kijk dan bij een emotionele film vanuit mijn ooghoek en zie dat hij dan moeite doet om zijn tranen te bedwingen."

Daarvoor kwam gezondheidspsycholoog Danny Verstraeten naar de studio.

Waarom huilen we meer sinds we kinderen hebben?

De emoties zitten op 3 niveau’s: fysiologisch (hormonaal), psychologisch en maatschappelijk.

Bij vrouwen komt het hormoon oxytocine vrij, normaal bv. bij het bevallen. Het brengt onder meer de melkproductie op gang, maar het heeft ook een grote invloed op het gedrag: het verzacht de emoties, lokt de zorgfunctie uit, en bereidt de moeder voor op het zorgdragen voor ‘het jong’ (ook bij dieren vind je dit hormoon).

Komt dat hormoon ook voor bij mannen?

Ook bij mannen komt dat vrij, bv. bij de bevalling van hun partner.

Zelfs bij vrouwen die niet zelf gebaard hebben komt het vrij. Eigenlijk mag je stellen dat het ‘hormoon’ algemeen vrijkomt bij mensen die met kinderen bezig zijn.

Je moet er wel voor openstaan. Als dat niet het geval is, dan komt het hormoon niet vrij. Veel hangt ook bijvoorbeeld af hoe je zelf opgevoed bent, welke herinneringen je hebt aan je jeugd. De ontlokker moet kunnen werken.

Wat heeft er nog invloed op ons huilgedrag?

Het hormoon gaat stilletjesaan afnemen naarmate het kind opgroeit, maar intussen groeit er een band tussen ouder en kind. Bij mannen gaat dat hormoon nog sneller weg dan bij de vrouwen. Maar uiteraard blijven de hormonen dat emotioneel gedrag versterken. Die hormonen gaan nooit volledig weg.

Een kind is voor een vader enorm belangrijk in z'nleven. Een vader voelt in de eerste plaats trots om zijn kind, dankbaarheid aan zijn vrouw komt daarbij kijken, en hij gaat ook een enorm verantwoordelijkheidsgevoel krijgen.

Je wordt ook kwetsbaarder in je kinderen: als we kinderen hebben en ze doen je kinderen iets aan, is dat erger dan dat je het zelf zou meemaken. Je wordt veel kwetsbaarder nadat je ouder wordt. Er komt een dimensie in je gevoelsleven die je ervoor niet had.

Je krijgt ook een groter empathisch vermogen: je moet je wel kunnen en willen inleven. Je moet als ouder empatisch zijn om je kinderen te kunnen helpen opgroeien. Maar door die empathie word je zelf ook emotioneler.

Heel belangrijk is dus de link tussen emotioneel reageren en empathie: zonder empathie kan je niet emotioneel zijn.

Verder kan je dit alles niet lostrekken van de maatschappij: wat is maatschappelijk aanvaard?

Moeten we onze tranen inhouden? Wat als mensen hun emoties niet willen tonen?

Niet huilen is slecht voor het lichaam: emoties opkroppen is schadelijk voor je gezondheid, men krijgt daar allerhande klachten van: Hoofdpijn, hartklachten, Darmklachten, spijsvertering, je kan verkrampen, ademhalingsproblemen kunnen opkomen: alle systemen worden geraakt.

Maar teveel je emoties spuien is dan ook weer niet goed: als je ongeremd gaat ventileren, ga je je emoties versterken en word je overemotioneel omdat je jezelf opjaagt. De gulden middenweg is het best.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet