Waarom is de kleur groen vaak iets positiefs en de kleur rood iets negatiefs?

woensdag 23 september 2020 - 12:52
Unsplash
Gevoelsmatig associëren we de kleur groen met iets goeds en de kleur rood met iets negatiefs. Maar waarom is dat zo? Kleurenexpert Malaika Brengman weet het antwoord!

Oorsprong

“Dat heeft alles te maken met kleurensymboliek”, begint Brengman. “Aan de ene kant is het aangeleerd. Denk maar aan stoplichten of aan de Nutri-scores bijvoorbeeld. We hebben geleerd dat groen oké is en dan rood zoveel betekent als ‘gevaar’."

"Maar de betekenis die we aan rood en groen geven, heeft ook een andere oorsprong”, gaat ze verder. “Vroeger moesten we overleven in een groene omgeving. Bijna alles rondom ons was groen, dat kalmeerde ons. In die groene omgeving moesten we op zoek naar voedsel, zoals bessen en andere vruchten. Die waren vaak rood en moesten onze aandacht trekken. Zo hebben we geleerd dat rood iets belangrijks is.”

De prikkeling die je ervaart bij de kleur rood, kan ook een positief gevoel van opwinding zijn.

Malaika Brengman

Kleur van de liefde

“Maar rood staat zeker niet altijd voor iets negatiefs”, legt Brengman uit. “Denk maar aan de liefde, aan de Rode Duivels of aan merken als Coca-Cola. Die prikkeling die je ervaart bij de kleur rood kan ook een positief gevoel van opwinding zijn. Dat is afhankelijk van hoe merken iets willen overbrengen”, aldus Malaika Brengman. “Maar de context en cultuur spelen ook een rol. Zo staat bij ons bijvoorbeeld de kleur blauw voor plat water en rood voor buiswater. In Italië is dat net omgekeerd. Dat zorgt ervoor dat je in Italië vaak naar de foute fles grijpt.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!