Waarom je de kooi van een vogel nooit in de keuken mag zetten

donderdag 13 februari 2020 - 09:22
Kanaries en parkieten die sterven als je een Tefal pan met anti-aanbaklaag gebruikt. Vreemd verhaal, maar het klopt wel. Of toch voor een stuk...

Tefal-pannen zijn vooral bekend om hun anti-aanbaklaag. Lekker handig bij het koken. Die anti-aanbaklaag bestaat uit teflon, een andere benaming voor polytetrafluorethyleen. Teflon wordt onder meer gebruikt als isolatiemateriaal voor kabels, maar ook in de ruimtevaart en sinds begin jaren 60 van de vorige eeuw ook gebruikt in pannen, als anti-aanbaklaag.

Een zogenaamde teflonvergiftiging wordt veroorzaakt door het inademen van de gassen die vrijkomen als de materialen waaruit teflon gemaakt is, oververhit worden. 

Wat zijn de verschijnselen van een teflonvergiftiging?

Voor de mens zijn de gassen die vrijkomen bij oververhitting niet giftig. Voor kleinere vogels zoals parkieten, kunnen ze echter dodelijk zijn. De vrijgekomen gassen komen immers in de longen terecht en veroorzaken lokaal bloedingen die al na enkele minuten tot de dood van het diertje kunnen leiden. 

Een echte behandeling is er niet, aangezien de vogels zo snel sterven. Stel dat je toch op tijd bij de dierenarts geraakt, dan kan die eventueel zuurstof toedienen. Maar dan nog is de hoop op overleven eerder klein. 

Voorkomen is beter dan genezen

Heb je een vogel in huis, gebruik geen anti-aanbak pannen, gourmetstellen, croque-monsieur toestellen of andere toestellen met anti-aanbak materiaal in dezelfde ruimte als die waar de vogel verblijft. We denken aan de keuken, uiteraard, maar ook de woonkamer. Stel dat je met de hele familie gaat gourmetten in de living, dan is het misschien een idee om de kooi van Pietje even ergens anders te plaatsen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!